Ambasadori Makedonije i Belorusije u Srbiji potpisali Memorandum o kulturnoj saradnji (VIDEO)

0
2348

Ambasadori Makedonije i Belorusije u Srbiji Vera Jovanovska Tipko i Vladimir Čušev potpisali su danas Memorandum o saradnji ministarstava kulture te dve zemlje u svečanoj sali počasnog konzulata Belorusije u Srbiji u Vili Jelena.

Kako je istaknuto, potpisivanje Memoranduma o kulturnoj saradnji predstavlja još jedan korak ka približavanju naroda i jačanju odnosa dveju zemalja u oblasti kulture i umetnosti, ali i ekonomije, privrede, turizma, nauke, sporta.

Ambasadorka Makedonije u Srbiji Vera Jovanovska Tipko ocenila je da dve prijateljske zemlje kontinuirano rade na jačanju postojećih i građenju novih perspektivnih mostova, kako na bileteralnom tako i na multilateralnom nivou.

„Današnji događaj je korak napred u pravcu intenziviranja i proširenja saradnje. Memorandum omogućuje užu institucionalnu saradnju, prezentaciju kulturnog i istorijskog bogatstva dveju zemalja, kao i razmenu eksperata u oblasti kulture i umetnosti“, rekla je ambasadorka Makedonije Vera Jovanovska Tipko i dodala:

„Iskreno verujem da građenje čvrstih veza u oblasti kulture predstavlja temelj za jačanje i drugih vidova saradnje između dveju zemalja. Ujedno se otvara novi prostor za dinamičniji razvoj odnosa koji će, ubeđena sam, voditi ka unapređenju veza u ekonomiji, turizmu, obrazovanju, nauci i sportu.“

Ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev istakao je da će ovo otvoriti nova vrata za razmenu umetnika iz Belorusije i Makedonije. Čušev je dodao i da Belorusija ove godine predsedava Centralnom evropskom inicijativom, kao i da planira da u Minsku i širom drugih zemalja organizuje niz manifestacija vezanih za obrazovanje i međukulturalni dijalog i razmenu.

„Za Belorusiju je bitna saradnja sa Balkanom. Srbija je za našu zemlju ključan partner na Balkanu, a veoma bitan partner je i Makedonija, jer planiramo da izgradimo dobre odnose sa svim zemljama bivše Jugoslavije. Akcenat rada ambasade je trgovinska i ekonomska saradnja, ali je važna i kulturna saradnja, jer kultura odražava duh jednog naroda koji je nosilac suvereniteta svake zemlje. U Srbiji smo već objavili antologiju beloruske poezije, a planirano da je prevedemo i na makedonski jezik“, rekao je Čušev.

On je pohvalio zalaganje počasnog konzula Belorusije u Srbiji Dragomira J. Karića za unapređenje i promociju dobrih odnosa među zemljama.

Počasni konzul Belorusije u Srbiji Dragomir J. Karić istakao je da je ovo veliki dan za naše bratske zemlje, Makedoniju i Belorusiju, čiju je nesebičnu pomoć Srbija uvek znala da ceni i poštuje. Takođe, Karić je izrazio zadovoljstvo što je jedan ovako važan dokument danas potpisan u prostorijama počasnog konzulata Belorusije u Beogradu.

„Važno je što je Memorandum o saradnji ministarstava kulture Republike Makedonije i Republike Belorusije potpisan na tlu Srbije, jer Srbija time postaje jedna internacionalna platforma za potpisivanje međudržavnih ugovora i drugih zemalja“, rekao je Karić.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora i brojni umetnici, koji su kulturni duh dveju zemalja potpisnica memoranduma mogli da dožive kroz beloruske i makedonske pesme koje je izveo hor „Rosa“, ali i izložbu beloruske grafike i makedonske skulpture u prostorijama počasnog konzulata Belorusije u Srbiji.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime