Амбасадори Македоније и Белорусије у Србији потписали Меморандум о културној сарадњи (ВИДЕО)

0
2360

Амбасадори Македоније и Белорусије у Србији Вера Јовановска Типко и Владимир Чушев потписали су данас Меморандум о сарадњи министарстава културе те две земље у свечаној сали почасног конзулата Белорусије у Србији у Вили Јелена.

Како је истакнуто, потписивање Меморандума о културној сарадњи представља још један корак ка приближавању народа и јачању односа двеју земаља у области културе и уметности, али и економије, привреде, туризма, науке, спорта.

Амбасадорка Македоније у Србији Вера Јовановска Типко оценила је да две пријатељске земље континуирано раде на јачању постојећих и грађењу нових перспективних мостова, како на билетералном тако и на мултилатералном нивоу.

„Данашњи догађај је корак напред у правцу интензивирања и проширења сарадње. Меморандум омогућује ужу институционалну сарадњу, презентацију културног и историјског богатства двеју земаља, као и размену експерата у области културе и уметности“, рекла је амбасадорка Македоније Вера Јовановска Типко и додала:

„Искрено верујем да грађење чврстих веза у области културе представља темељ за јачање и других видова сарадње између двеју земаља. Уједно се отвара нови простор за динамичнији развој односа који ће, убеђена сам, водити ка унапређењу веза у економији, туризму, образовању, науци и спорту.“

Амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев истакао је да ће ово отворити нова врата за размену уметника из Белорусије и Македоније. Чушев је додао и да Белорусија ове године председава Централном европском иницијативом, као и да планира да у Минску и широм других земаља организује низ манифестација везаних за образовање и међукултурални дијалог и размену.

„За Белорусију је битна сарадња са Балканом. Србија је за нашу земљу кључан партнер на Балкану, а веома битан партнер је и Македонија, јер планирамо да изградимо добре односе са свим земљама бивше Југославије. Акценат рада амбасаде је трговинска и економска сарадња, али је важна и културна сарадња, јер култура одражава дух једног народа који је носилац суверенитета сваке земље. У Србији смо већ објавили антологију белоруске поезије, а планирано да је преведемо и на македонски језик“, рекао је Чушев.

Он је похвалио залагање почасног конзула Белорусије у Србији Драгомира Ј. Карића за унапређење и промоцију добрих односа међу земљама.

Почасни конзул Белорусије у Србији Драгомир Ј. Карић истакао је да је ово велики дан за наше братске земље, Македонију и Белорусију, чију је несебичну помоћ Србија увек знала да цени и поштује. Такође, Карић је изразио задовољство што је један овако важан документ данас потписан у просторијама почасног конзулата Белорусије у Београду.

„Важно је што је Меморандум о сарадњи министарстава културе Републике Македоније и Републике Белорусије потписан на тлу Србије, јер Србија тиме постаје једна интернационална платформа за потписивање међудржавних уговора и других земаља“, рекао је Карић.

Потписивању Меморандума присуствовали су представници дипломатског кора и бројни уметници, који су културни дух двеју земаља потписница меморандума могли да доживе кроз белоруске и македонске песме које је извео хор „Роса“, али и изложбу белоруске графике и македонске скулптуре у просторијама почасног конзулата Белорусије у Србији.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име