100. GODIŠNJICA UJEDINJENJA: Ambasada Rumunije obeležila nacionalni praznik (VIDEO)

0
2930

Povodom nacionalnog praznika, Dana rumunskog ujedinjenja, ambasade ove zemlje u Srbiji organizovala je svečani prijem.

Zvanice je, u beogradskom hotelu Hajat, dočekala ambasadorka Rumunije u Srbiji NJ. E. Oana Kristina Popa, koja je istakla snažne i veoma dobre odnose Rumunije i Srbije i podsetila na tradicionalno prijateljstvo i bliskost dva naroda, rumunskog i srpskog.

Popa je navela da je Rumunija već 10 godina uvažena članica Evropske unije, a da će od 1. januara naredne godine predsedavati Savetu Evropske unije.

Prijemu su prisustvovali ministri, predstavnici javnog, političkog i kulturnog života, diplomatskog kora, visoki vojni zvaničnici, crkveni velikodostojnici među kojima i narodni poslanik Skuptine Srbije Dragomir J. Karić sa saradnicima.

Rumunija svoj Nacionalni praznik, Dan rumunskog ujedinjenja, slavi u znak sećanja na 1. decembar 1918. godine kada se Transilvanija ujedinila sa Kraljevinom Rumunijom, a Besarabija i Bukovina vraćene u njene granice.

Time je ispunjen vekovni san o ujedinjenju svih Rumuna u jednu državu.

Prisutni gosti mogli su da uzivaju u tradicionalnoj hrani, piću kao i u štandovima izlagača, samostalnih umetnica i članica udruženja koji su predstavili ručno rađene unikatne umetničke predmte I nošnju kakvih nema u radnjama.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime