Богољуб Карић: Време је за повратак БК телевизије (ВИДЕО)

0
2960

ОТИМАНО ЈЕ И РУШЕНО СВЕ ШТО ЈЕ НОСИЛО ИМЕ БК, АЛИ ВЕРУЈЕМ ДА СУ ТАКВА ВРЕМЕНА ПРОШЛОСТ

Прошле су 24 године од покретања БК телевзије, али, нажалост, половина тих година прошла је у труду и напору да се БК ТВ врати на наше телевизијско небо. Верујем да је време такве политике прошло и да ће БК ТВ ући у српску орбиту.

Овако говори Богољуб Карић поводом својеврсног јубилеја телевизије која је уживала пажњу многобројне публике. Радио телевизија БК почела је са радом 5. децембра 1994, али је 9. марта 2007. престала са радом због одузете лиценце. Међутим, ту се нису прекинуле пословне визије Карића када је телевизија у питању, а даље планове оснивач прве приватне телевизије открива у интервјуу за „Блиц“.

Како памтите саме почетке телевизије?

У сјају који су нам признавали и конкуренти, јер наш уређивачки концепт није био ничија копија. Уздали смо се и успели да будемо гледани управо зато што је у сваком тренутку крај екрана могла да буде окупљена породица, од унука до деде, без икаквог стида и срама. Нажалост, то је трајало првих 12 година, док у једној ноћи група наоружаних људи интервентне бригаде и неких непознатих лица са улице, не само да је угасили наш екран већ једноставно уништила тада најсавременију опрему, а стотине људи оставила без посла.

И та два момента – почетак рада и породична програмска шема, али и начин обрачуна са телевизијом која није хтела да буде послушник тадашње власти и начин њене ликвидације – једноставно је немогуће раздвојити у мом сећању. Али и свих оних који су веровали БК ТВ. Уосталом, старија генерација се сећа да смо данима испред тадашњег „Руског цара“на углу Улице кнеза Михаила протестовали са мајицама „Бојите ли се мрака“. Чињеница је, дакле, да је БК телевизија одузета у време када је све што је носило ознаку БК једноставно рушено, отимано, затварано. Верујем да је време те политике прошло.

У међувремену смо купили ТВ „Нова“јер поседује најсавременију опрему у Србији. С друге стране, БКТВ добила је решење суда да је поништено све оно што се десило пре 10 година везано за одузимање телевизије.

Према вашем мишљењу, по чему људи памте БК телевизију?

Не ја, већ Србија памти БК ТВ као своју, која ни у којем смеру није била екстремна, политички обојена, већ национално усмерена, па самим тим никоме није ни сметала. Ниједног тренутка нисмо се колебали око уређивачког концепта. Били смо свесни да морамо да имамо оно што је основа сваког информативног медија. Дакле, и дневна збивања у земљи и у свету. стваралаштву И политичка, али никада у било ком смеру екстремна. Поента је била на економском развоју, али у томе је најтеже било одржати висок ниво.

Имали смо младу екипу, и данас с поносом гледам да су на скоро свим телевизијама главни носиоци програма људи који су прве кораке начинили управо на БК ТВ. А школовали су се у време када је Србија лутала у политичком повезивању са светом. Био је то период уништавања оног што је Србију чинило вредном и у периоду санкција јер опстајала је чак и у времену дотле невиђених санкција према било којој земљи на европском континенту.верујем да ће се многи вратити. То су наша деца на свим телевизијама, то је елита телевизијских кадрова који раде фантастично, скоро да у Србији нема медијске куће где нема наших кадрова.

Покренули сте ТВ „Нова“, али засад може да је прати само публика која има приступ кабловској мрежи. Како тече процедура добијања статуса националне фреквенције?

Ми смо купили ТВ „Нова“јер има најсавременију опрему са намером да можемо одмах да радимо када добијемо националну фреквенцију. Већ иде као „БК носталгија“, дали смо велике паре и чекамо да од РРА добијемо националну фреквенцију. Имамо све законске услове за то и у свакој земљи то би било довољно. Ипак, одређени представници страних сила замерају што БК ТВ има везе са Русијом и многи који би желели да нас спрече покушавају да играју на ту карту. Било би то велико изненађење и за нас и за јавност.

Одузета нам је фреквенција у време када је све што је носило ознаку БК једноставно рушено, отимано и стотине људи остало је без посла. Такозвана демократска власт уплашила се Покрета „Снага Србије“, који је само штитио националне интересе. Верујем да је то време за нама.

Да ли се већ сада зна каква ће бити телевизијска шема и концепт?

БК ТВ је своју програмску шему, а поготово своје искуство, у смислу да је породична телевизија, већ једном доказала на медијском тржишту. Били смо у врху и без скарадних тема. Али, ТВ мора сваког часа да ослушкује интерес гледалаца, да иде у корак са временом, да зна да одвоји истински национални интерес од политиканства и личних интереса одређених слојева друштва, тако да сам у том смислу оптимиста да ћемо се вратити тамо где нам је било и раније место. Лично ми је жао да већ немамо фреквенцију јер бисмо били макар део неопходних аутентичних тумача страдања нашег народа у садашњим екстремним покушајима да га затру на прадедовским стаништима.

Прва сте српска породица која је два и по века свог постојања прославила недавно у Сава центру. Која је ваша порука?

Ви знате да на Западу многе успешне компаније бележе датуме када су настале њихове породице. Ми желимо да на овај начин подсетимо све наше грађане да се врате традицији.

БК група је формирала прву приватну банку, приватни универзитет, приватну телевизију, довела интернет, мобилну телефонију.

На прослави у препуној дворани Сава центра било је људи из свих крајева света.

Ми смо свесни да нема напретка Србије ако економски не јача, ако нисмо стално присутни у свету. У томе наш садашњи председник бележи пођеднако значајне резултате у стварању услова за инвестиције.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име