100. ГОДИШЊИЦА УЈЕДИЊЕЊА: Амбасада Румуније обележила национални празник (ВИДЕО)

0
2961

Поводом националног празника, Дана румунског уједињења, амбасаде ове земље у Србији организовала је свечани пријем.

Званице је, у београдском хотелу Хајат, дочекала амбасадорка Румуније у Србији Њ. Е. Оана Кристина Попа, која је истакла снажне и веома добре односе Румуније и Србије и подсетила на традиционално пријатељство и блискост два народа, румунског и српског.

Попа је навела да је Румунија већ 10 година уважена чланица Европске уније, а да ће од 1. јануара наредне године председавати Савету Европске уније.

Пријему су присуствовали министри, представници јавног, политичког и културног живота, дипломатског кора, високи војни званичници, црквени великодостојници међу којима и народни посланик Скуптине Србије Драгомир Ј. Карић са сарадницима.

Румунија свој Национални празник, Дан румунског уједињења, слави у знак сећања на 1. децембар 1918. године када се Трансилванија ујединила са Краљевином Румунијом, а Бесарабија и Буковина враћене у њене границе.

Тиме је испуњен вековни сан о уједињењу свих Румуна у једну државу.

Присутни гости могли су да узивају у традиционалној храни, пићу као и у штандовима излагача, самосталних уметница и чланица удружења који су представили ручно рађене уникатне уметничке предмте И ношњу каквих нема у радњама.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име