Посланик Карић: Уметност Ирана представљена у дому свих грађана Србије (ВИДЕО)

0
2745

Амбасада Исламске Републике Иран у Београду и Народна скупштина Републике Србије организовали су изложбу под називом „Иранска уметности рукотворине“ у Народној скупштини Републике Србије.

Посетиоци су имали прилику да виде вредна уметничка дела врхунских иранских мајстора хатама, емајла, таписерије, украсних зидних тепиха, колажа од текстила, осликавање тканина, израде предмета од коже, израде предмета од кованих метала,израде накита од смоле и слично. У склопу изложбе организоване су и ‎радионице колажа од текстила и минијатуре.

Изложбу су посетили многобројни посетиоци, народни посланици међу којима и Драгомир Ј. Карић.

„Иранска уметност има своје посебно место у светском наслеђу, које је заслужила оригиналношћу, лепотом и традицијом дугом више миленијума, а Србија посебно разуме и цени лепоту која је пред нама,јер је ткање, а посебно производња ћилима, вид уметности кроз коју и наш народод памтивека изражава свој однос према кући, породици, огњишту“, речи су којимаје председница Посланичке групе пријатељства са Ираном Јасмина Каранац свечано отворила изложбу Иранска уметност и радиност.

 Она је изразила наду да ће везе којеспајају два народна, бити чврсте попут чворова на раскошним иранским теписима ида Посланичка група пријатељства и она лично, остају отворени да и у будућности подржавају и остварују сваку врсту иницијативе која промовише пријатељство и сарадњу Србије и Ирана.

 Амбасадор Ирана у Београду Хусеин Мола Абдолахи изразио је захвалност на прилици да уметност Ирана буде представљена управо у дому свих грађана Србије.

„Чињеница да је изложба уприличена у Дом Народне скупштине говори о тесним везама и пријатељству између два народа инаша два парламента“, закључио је амбасадор.

На изложби, која ће бити отворена до7. децембра, грађани ће бити у прилици да виде тепихе различитих димензија, који сведоче о персијској уметности провинције Исфахан.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име