Poslanik Karić: Umetnost Irana predstavljena u domu svih građana Srbije (VIDEO)

0
2399

Ambasada Islamske Republike Iran u Beogradu i Narodna skupština Republike Srbije organizovali su izložbu pod nazivom „Iranska umetnosti rukotvorine“ u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Posetioci su imali priliku da vide vredna umetnička dela vrhunskih iranskih majstora hatama, emajla, tapiserije, ukrasnih zidnih tepiha, kolaža od tekstila, oslikavanje tkanina, izrade predmeta od kože, izrade predmeta od kovanih metala,izrade nakita od smole i slično. U sklopu izložbe organizovane su i ‎radionice kolaža od tekstila i minijature.

Izložbu su posetili mnogobrojni posetioci, narodni poslanici među kojima i Dragomir J. Karić.

„Iranska umetnost ima svoje posebno mesto u svetskom nasleđu, koje je zaslužila originalnošću, lepotom i tradicijom dugom više milenijuma, a Srbija posebno razume i ceni lepotu koja je pred nama,jer je tkanje, a posebno proizvodnja ćilima, vid umetnosti kroz koju i naš narodod pamtiveka izražava svoj odnos prema kući, porodici, ognjištu“, reči su kojimaje predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Iranom Jasmina Karanac svečano otvorila izložbu Iranska umetnost i radinost.

 Ona je izrazila nadu da će veze kojespajaju dva narodna, biti čvrste poput čvorova na raskošnim iranskim tepisima ida Poslanička grupa prijateljstva i ona lično, ostaju otvoreni da i u budućnosti podržavaju i ostvaruju svaku vrstu inicijative koja promoviše prijateljstvo i saradnju Srbije i Irana.

 Ambasador Irana u Beogradu Husein Mola Abdolahi izrazio je zahvalnost na prilici da umetnost Irana bude predstavljena upravo u domu svih građana Srbije.

„Činjenica da je izložba upriličena u Dom Narodne skupštine govori o tesnim vezama i prijateljstvu između dva naroda inaša dva parlamenta“, zaključio je ambasador.

Na izložbi, koja će biti otvorena do7. decembra, građani će biti u prilici da vide tepihe različitih dimenzija, koji svedoče o persijskoj umetnosti provincije Isfahan.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime