ZAVRŠENA ŽUPSKA BERBA! *FOTO/VIDEO

0
2316

Aleksandrovac posetilo 400.000 ljubitelja vina!

Koncertom Vesne Zmijanac, u nedelju uveče u Aleksandrovcu župskom završena je 53. tradicionalna privredno-turistička manifestacija „Župska berba“ U prethodna četiri dana Župu je, prema proceni organizatora, posetilo više od 400.000 ljubitelja grožđa i vina, koji su mogli da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom program i izložbama blagodordne Župe u Vinskoj ulici, Poljoprivrednoj školi i Muzeju vinarstva i vinogradarstva, napajajući se vinskim čarolijama najstarijeg vinogorja u Srbiji, poznatog još iz doba kneza Lazara.

U pozdravnoj reči predsednik opštine dr Jugoslav Stajkovac podsetio je goste i izlagače da je ovde „i Lazar knez pio svoje vino” i da je „Župa najveće i najstarije vinogorje u Srbiji, sa blizu 3.000 hektara pod vinovom lozom”, kao i da ovde uspešno radi nekoliko desetina malih vinarija i „Vino Župa”, velika i uspešna i za svetske prilike.

Glavni događaj Župske berbe svakako, bio je trećeg dana, prilikom otvaranja Fontane vina, u koju je kompanija Vino Župa za posetioce besplatno prelila više od dva vagona vinove ružice. Tradicionalno, i ove godine Župu je posetio narodni poslanik i počasni građanin Aleksandrovca Dragomir J. Karić sa ambasadorom Belorusije Vladimirom Nikolajevičem Čuševim.

Dragomir J. Karić rekao je da je praznik Župske berbe kod njega u kalendaru zapisan crvenim slovom i da je to prilika koju on nikada ne propušta kako bi se družio sa Župljanima i probao ovogodišnji rod grožđa. – „Iskreno volim Župu. Dolazio sam ovde i ranije kada su se u Diskosu proizvodile ploče koje sam snimao sa svojom braćom u orkestru „ Plave zvezde“, ali ovo danas je drugačiji, mnogo bolji i lepši ambijent. Moja obaveza, kao počasnog građanina, je da maksimalno pomognem Opštinu baveći se narodnom diplomatijom, dovodeći investitore kako bi otvorili što više radnih mesta.“ – zaključio je Karić.

Ambasador, Vladimir Nikolajevič Čušev podsetio je da je u Aleksandovcu bio i na praznik Svetoga Trifuna kada je sa predsednikom Stajkovcem i narodnim poslanikom Karićem orezivao lozu. – „ Poželeo bih da se Opština razvija i još više produbljuje, inače odlične veze sa bratskom Belorusijom. Sa Fontanom vina, jedinstvenom na svetu, predviđam lepu budućnost za ovaj kraj. Radostan sam i čini mi čast da mogu uz ovaj divan narod da se edukujem i proširujem sve više svoja znanja o Srbiji“ – poručio je Čušev.

Tu, pokraj Fointane vina, na Vinskom trgu poletele su ptice lastavice, Igrale se delije, vrteo se od blizu pola tone vo na ražnju, a održana je i trtadicionalna Župsku svadba na kojoj je bosonoga mlada, kao iz vremena srednjeg veka u bačvi muljala grožđe.

Ovogodišnja ,,Župska berba,, ostaće zapažena i po 5. Međunarodnom sajmu vina, ali i po tome što su gotovo svi vozači po izlasku iz Aleksandrovca imali alko test.

img_0797

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime