ЗАВРШЕНА ЖУПСКА БЕРБА! *ФОТО/ВИДЕО

0
2300

Александровац посетило 400.000 љубитеља вина!

Концертом Весне Змијанац, у недељу увече у Александровцу жупском завршена је 53. традиционална привредно-туристичка манифестација „Жупска берба“ У претходна четири дана Жупу је, према процени организатора, посетило више од 400.000 љубитеља грожђа и вина, који су могли да уживају у богатом културно-уметничком програм и изложбама благодордне Жупе у Винској улици, Пољопривредној школи и Музеју винарства и виноградарства, напајајући се винским чаролијама најстаријег виногорја у Србији, познатог још из доба кнеза Лазара.

У поздравној речи председник општине др Југослав Стајковац подсетио је госте и излагаче да је овде „и Лазар кнез пио своје вино” и да је „Жупа највеће и најстарије виногорје у Србији, са близу 3.000 хектара под виновом лозом”, као и да овде успешно ради неколико десетина малих винарија и „Вино Жупа”, велика и успешна и за светске прилике.

Главни догађај Жупске бербе свакако, био је трећег дана, приликом отварања Фонтане вина, у коју је компанија Вино Жупа за посетиоце бесплатно прелила више од два вагона винове ружице. Традиционално, и ове године Жупу је посетио народни посланик и почасни грађанин Александровца Драгомир Ј. Карић са амбасадором Белорусије Владимиром Николајевичем Чушевим.

Драгомир Ј. Карић рекао је да је празник Жупске бербе код њега у календару записан црвеним словом и да је то прилика коју он никада не пропушта како би се дружио са Жупљанима и пробао овогодишњи род грожђа. – „Искрено волим Жупу. Долазио сам овде и раније када су се у Дискосу производиле плоче које сам снимао са својом браћом у оркестру „ Плаве звезде“, али ово данас је другачији, много бољи и лепши амбијент. Моја обавеза, као почасног грађанина, је да максимално помогнем Општину бавећи се народном дипломатијом, доводећи инвеститоре како би отворили што више радних места.“ – закључио је Карић.

Амбасадор, Владимир Николајевич Чушев подсетио је да је у Александовцу био и на празник Светога Трифуна када је са председником Стајковцем и народним послаником Карићем орезивао лозу. – „ Пожелео бих да се Општина развија и још више продубљује, иначе одличне везе са братском Белорусијом. Са Фонтаном вина, јединственом на свету, предвиђам лепу будућност за овај крај. Радостан сам и чини ми част да могу уз овај диван народ да се едукујем и проширујем све више своја знања о Србији“ – поручио је Чушев.

Ту, покрај Фоинтане вина, на Винском тргу полетеле су птице ластавице, Играле се делије, вртео се од близу пола тоне во на ражњу, а одржана је и тртадиционална Жупску свадба на којој је босонога млада, као из времена средњег века у бачви муљала грожђе.

Овогодишња ,,Жупска берба,, остаће запажена и по 5. Међународном сајму вина, али и по томе што су готово сви возачи по изласку из Александровца имали алко тест.

img_0797

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име