Vulin: Vojna saradnja Belorusije i Srbije je na visokom nivou, to nije slučajno i ja sam ponosan

0
2217

Ambasada Belorusije priredila je prijem povodom Dana branilaca Otadžbine.

Ambasador Valerij Briljov je prethodno, 23. februara, na sam dan nacionalnog praznika sa ambasadorima Rusije i Kazahstana, i predstavnicima Azerbejdžana i Srbije položio vence na Spomen-obeležju oslobodiocima Beograda i Spomenik crvenoarmejcu.

Svečanosti u „Vili Jelena“ prisustvovali ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, narodni poslanik i počasni konzul Belorusije Dragomir J. Karić, potpredsednik PSS – BK Simon Karić, glumac Vlasta Velisavljević, oficiri Vojske Srbije i predstavnici vojnih misija pri ambasadama u Srbiji.

– Srbi vole Belorusiju i Srbi nikad neće zaboraviti da su u najtežim trenucima, najmračnijim časovima naše istorije 1999. godine Belorusi bili sa nama. Možda jedini dan kada nisu padale bombe bio je kada je predsednik Aleksandar Lukašenko došao u Beograd. Nijedan predsednik neke države nije tada došao među Srbe. Mi to nećemo zaboraviti. Ni Belorusija ne zaboravlja da Srbija uvek glasa za Belorusiju u svim svetskim institucijama, da se nikada ne svrstava protiv nje, da je naš odnos zaista bratski i pravi saveznički – rekao je ministar Vulin za BK televiziju.

On je dodao da je Srbija vojno neutralna zemlja i istajao da je vojna saradnja između Belorusije i Srbije na veoma visokom nivou.

– Daću vam mali primer koliko Belorusi dobro misle o Srbima. Najveći broj zajedničkih vojnih aktivnosti Belorusija ima logično sa Rusijom, a odmah zatim sa Srbijom. Ne sa bilo kojom drugom zemljom iz okruženja svog, ne sa Kinom sa kojom ima izuzetnu ekonomsku i vojnu saradnju, već baš sa Srbijom. Te stvari nikada nisu slučajne i ja sam zbog toga veoma ponosan i veoma zahvalan – podvukao je ministar.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić, počasni konzul Belorusije, rekao je da mu prisustvo na obeležavanju Dana branilaca Otadžbine predstavlja posebnu čast.

– Ovo je veliki dan, praznik armije Belorusije i njenog vrhovnog komandanta Aleksandra Lukašenka. Sećam se kako je to nekada skromno bilo, pre 26 godina kada su uspostavljeni diplomatski odnosi. A onda je došlo do zločinačkog bombardovanja naše zemlje i Belorusija je pokazala da je bratska zemlja, da je silna zemlja. Dolazak predsednika Lukašenka u vreme najžešćih napada je dalo podstrek, snagu i podiglo moral vojnicima i građanima Srbije. Danas je naša vojno-tehnička saradnja na takvom nivou da mogu da pozavide mnoge države – rekao je Karić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime