Вулин: Војна сарадња Белорусије и Србије је на високом нивоу, то није случајно и ја сам поносан

0
2256

Амбасада Белорусије приредила је пријем поводом Дана бранилаца Отаџбине.

Амбасадор Валериј Бриљов је претходно, 23. фебруара, на сам дан националног празника са амбасадорима Русије и Казахстана, и представницима Азербејџана и Србије положио венце на Спомен-обележју ослободиоцима Београда и Споменик црвеноармејцу.

Свечаности у „Вили Јелена“ присуствовали министар одбране Србије Александар Вулин, начелник генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, народни посланик и почасни конзул Белорусије Драгомир Ј. Карић, потпредседник ПСС – БК Симон Карић, глумац Власта Велисављевић, официри Војске Србије и представници војних мисија при амбасадама у Србији.

– Срби воле Белорусију и Срби никад неће заборавити да су у најтежим тренуцима, најмрачнијим часовима наше историје 1999. године Белоруси били са нама. Можда једини дан када нису падале бомбе био је када је председник Александар Лукашенко дошао у Београд. Ниједан председник неке државе није тада дошао међу Србе. Ми то нећемо заборавити. Ни Белорусија не заборавља да Србија увек гласа за Белорусију у свим светским институцијама, да се никада не сврстава против ње, да је наш однос заиста братски и прави савезнички – рекао је министар Вулин за БК телевизију.

Он је додао да је Србија војно неутрална земља и истајао да је војна сарадња између Белорусије и Србије на веома високом нивоу.

– Даћу вам мали пример колико Белоруси добро мисле о Србима. Највећи број заједничких војних активности Белорусија има логично са Русијом, а одмах затим са Србијом. Не са било којом другом земљом из окружења свог, не са Кином са којом има изузетну економску и војну сарадњу, већ баш са Србијом. Те ствари никада нису случајне и ја сам због тога веома поносан и веома захвалан – подвукао је министар.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић, почасни конзул Белорусије, рекао је да му присуство на обележавању Дана бранилаца Отаџбине представља посебну част.

– Ово је велики дан, празник армије Белорусије и њеног врховног команданта Александра Лукашенка. Сећам се како је то некада скромно било, пре 26 година када су успостављени дипломатски односи. А онда је дошло до злочиначког бомбардовања наше земље и Белорусија је показала да је братска земља, да је силна земља. Долазак председника Лукашенка у време најжешћих напада је дало подстрек, снагу и подигло морал војницима и грађанима Србије. Данас је наша војно-техничка сарадња на таквом нивоу да могу да позавиде многе државе – рекао је Карић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име