ВИДЕО Посланик Карић: Могућности за унапређење инвестиционог и пословног амбијента у Србији

0
2256


На седници Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, одржаној у Скупштини Града Крушевца, 13. фебруара, чланови Одбора разматрали су могућности за унапређење инвестиционог и пословног амбијента и коришћење средстава намењених за подстицај развоја малих и средњих предузећа и предузетништва.

На почетку седнице, присутнима се обратио Бранислав Весић, начелник Расинског управног округа истичући да је, упркос дводеценијском привредном паду, привредна активност Расинског округа, у протекле четири године, значајно побољшана. Указујући на важност одржавања седнице Одбора за привреду у Крушевцу са циљем разматрања могућности за унапређење привредног амбијента Расинског округа, Весић је изразио уверење да ће у наредном периоду, кроз многобројне подстицајне пројекте Владе РС, наставити позитиван тренд привредног развоја. Уједно, Весић је најавио да се почетком марта ове године очекује полагање камена темељца немачке компаније „Кромберг и Шуберт“, што ће додатно ојачати привреду Града Крушевца и отворити нова радна места за грађане.

Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде истакао је да су неки од највећих изазова за Владу РС у протеклим годинама била предузећа Расинског округа попут „Прва Петолетка“ из Трстеника, „Прва Петолетка арматуре“ из Александровца, „Трајал“ и „ФАМ“ из Крушевца, које су данас или успешно приватизоване или су у фази реорганизације и реструктуирања. Стевановић је додао да је Влада РС и Министарство привреде, привредни развој свих делова Србије сврстали у приоритет свог рада, о чему сведочи и почетак „деценије предузетништва“ у Србији од ове године. Говорећи о могућностима за развој, Стевановић је истакао да је Министарство привреде, кроз инфраструктурне пројекте, у протекле три године обезбедило 50 милиона динара за развој привредних субјеката у Крушевцу, док је за Брус, Трстеник и Ћићевац било обезбеђено 40 милиона. Такође, што се тиче подстицаја и субвенција, како је рекао, од ове године се планира пружање подршке за отварање најмање 10 нових радних места и најмање 100.000 евра оправданих трошкова улагања у јединицама локалне самоуправе које су према степену развијености разврстане у девастирана привредна подручја. Стевановић је најавио да ће у сарадњи са Фондом за развој, кроз развојне пројекте, привредници имати на располагању до 3 милијарде динара, са 20% бесповратних средстава, које ће моћи да искористе за даље унапређење пословања, набавку софтвера, набавку механизације и слично.

Предраг Вукићевић, председник ПК из Крушевца нагласио је да у Расинском округу до почетка 2017. године евидентирано пословање 9396 привредних субјеката, што је за више од 1300 него што их је пословало до истог периода прошле године. Говорећи о статистичким подацима, Вукићевић је нагласио да је у Расинском округу забележен раст од 4,9% у односу на претходну годину у индустријској производњи, док је повећана и стопа како увоза и извоза, тако и туризма.


Директорка фонда за развој, Слађана Бацковић између осталог је истакла да је су домаћим привредницима на располагању и дугорочни инвестициони кредити, при чему је нагласила да се део средстава додељује као бесповратна позајмица. Како је рекла, тиме се дао додатни допринос развоју српске привреде и омогућио даљи развој малих и средњих предузећа.

Учешће на седници узели су, поред народних посланика и предузетници из Расинског округа, који су кроз конструктиван дијалог разменили мишљења и информисали се детаљније о могућностима за даље унапређење пословања.

Седницом је председавала председница Одбора Снежана Б. Петровић, а присуствовали су и чланови и заменици чланова Одбора Маја Мачужић, Иван Манојловић, Студенка Ковачевић, Томислав Љубеновић, Драгомир Ј. Карић, Зоран Бојанић, Снежана Р. Петровић, Горица Гајић, Бранислав Михајловић, Наташа Михајловић Вацић, као и народне посланице Драгана Баришић и Милена Турк.

Седници су присуствовали и представници институција: Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде, Слађана Бацковић, директор Фонда за развој, Дејан Вукотић, директор Агенције за осигурање и финансирање извоза а.д. Ивана Јаначковић, саветник министра привреде, Александар Кемивеш, Привредна комора Србије, директор Одељења за стратешко планирање развој и анализе, Бранислав Весић, начелник Расинског управног округа, Драги Несторовић, градоначелник Крушевца, Југослав Стајковац, председник општине Александровац, Златан Кркић, председник општине Ћићевац, Војкан Павић, председник општине Варварин, Александар Ћирић, председник општине Трстеник, Милутин Јеличић, председник општине Брус, Предраг Вукићевић, председник Регионалне Привредне коморе Крушевац, Александар Шароњић, директор Агенције за регионални развој Крушевац, Мирко Миладиновић, председник скупштине предузетника Привредне коморе Србије и Бошко Прибаковић, председник Удружења предузетника Крушевац, Александра Алексић, ПКС РПК Крушевац, Душица Вукчевић Стојиљковић ПКС РПК Крушевац, Татјана Миодраговић Трстеник, Весна Лазаревић ГУ Крушевац, заменик градоначелника, Марија Анђелковић општина Варварин, Предраг Марковић, Национална служба за запошљавање, филијала Крушевац, као и представници компанија из Расинског округа: Грађинг Александровац, Гроф оф Милутовац ДОО Трстеник, Брана комерц Крушевац, Иван Промет Крушевац, ФАМ Крушевац, ППТ Наменска Трстеник, Арматуре Александровац, Екомлек Каоник, Bramy Александровац, Власинац Игда Крушевац, Дунипак Крушевац, Техноградња Крушевац, Слободна зона Крушевац, Trayal Korporacija Крушевац, Ortex uro Group Крушевац, Ден Фруит д.о.о. Трстеник, Cooper Tire Крушевац и Јотер Крушевац.

Седница ван седишта подржана је пројектом „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине, друга фаза“, који спроводе Програм Уједињених нација за развој (УНДП) и Народна скупштина Републике Србије, а финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ).

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име