Први свечани пријем у Амбасади Казахстана у Србији
Угледни бизнисмени, политичари, и спортисти подржали оснивање Клуба пријатеља Казахстана

0
2357

Амбасада Казахстана у Србији организовала је први свечани пријем након што је крајем прошле године успостављена дипломатска мисија на амбасадорском нивоу између две пријатељске државе.

Бројне угледне личности из света политике, бизниса, спорта и културе одазвале су се позиву амбасадора Габита Сиздикбекова и подржале оснивање Клуба пријатеља Казахстана.

Амбасадор Сиздикбеков је истакао да ће Клуб допринети јачању сарадње између његове домовине и Србије. Он је изнео и кратак осврт на друштвено-економске реформе које је након првог председника и оснивача модерног Казахстана Нурсултана Назарбајева наставио да у првој години свог председничког мандата успешно спроводи Касим Жомарт Токајев.

Министар за рад Зоран Ђорђевић је рекао да је Казахстан наш одани пријатељ.

– Желим да пошаљем јасну поруку и да је Србија одани пријатељ Казахстана. Србија никада не заборавља своје пријатеље. Тако ће бити и убудуће. Желим да дуго будете овде и добродошли сте у Србију.

Амбасадор је посебно поздравио чланове породице Карић која остварује огромне грађевинске подухвате у његовој земљи. Велику захвалност за све што су учинили на повезивању две државе упутио је народној посланици Миланки Карић, почасном конзулу Казахстана и председници Парламентарне групе пријатељства са Казахстаном у Народној скупштини Србије, и народном посланику Драгомир Ј. Карићу, члану Парламентарне групе пријатељства са Казахстаном у Скупштини и првом почасном конзулу Казахстана у Канади 1992. године након осамостаљења земље од Совјетског Савеза.

Драгомир Ј. Карић је званицама представио амбасадорову супругу Лауру, којој је ово било прво јавно појављивање, поносно истакавши да је она мајка петоро деце.

– Наш пријатељ, оснивач модерног Казахстана Нурсултан Назарбајев, је пре четири године долазећи у Србију на молбу тадашњег председника Николића и премијера Вучића, на молбу Миланке Карић и моју молбу, обећао да ће отворити амбасаду у Србији. И ево, ми данас имамо амбасаду и младог и енергичног амбасадора са његовим сарадницима. Желим да поменем и првог амбасадора који је радио на нерезиденцијалној основи Нурбаха Рустемова, који је из Будимпеште долазио бар једном месечно у Београд – казао је Карић и додао:

– Наша Влада, наш председник Александар Вучић и председница Парламента у старом сазиву Маја Гојковић са великим поштовањем се односе према амбасадору, према земљи из које је дошао и према новом председнику Казахстана Касиму Жомарту Токајеву. Ми имамо срећу да у тој главној земљи у централној Азији имамо великог пријатеља и велику подршку. Као што је амбасадор рекао наша компанија тамо ради. И не само наша. Веома успешно раде многе компаније из Србије. А на нама је да сви заједно учинимо да се сарадња на свим нивоима, пре свега у области привреде и индустрије, подигне на још виши ниво јер за то и те како има простора – поручио је Карић добивши огроман аплауз.

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име