РУСИЈА И СРБИЈА ЗАЈЕДНО КОРАЧАЈУ И У РАТУ И У МИРУ / Карић на онлајн конференцији у организацији руских медија

0
2657

Народни посланик Драгомир Ј. Карић учествовао је на онлај конференцији коју су организовале руска Федерална новинска агенција и Медијска група Патриот на тему „Почетак Великог домовинског рата – шта нас историја учи“.

Симболичан назив је повезан са даном када је Хитлер отпочео Операцију Барбароса 22. јуна 1941. с циљем да окупира Совјетски Савез, а новинаре је посебно интересовала паралела са дешавањима у нашој земљи у другој половини 1944. године.

– Била ми је изузетна част да говорим о улози војника Црвене армије у ослобађању Србије, њиховим заједничким херојским подвизима са партизанским јединицама при протеривању нациста из наше лепе отаџбине. Још су видљиви трагови тих времена ако се мало боље загледате. Рупе од метака и гелера су и даље на појединим кућама и зградама у Београду где су вођене неке од најтежих битака. И Победник на Калемегдану је пуних 75 година, до реновирања, на себи носио ожиљке од тих сукоба. А ево, недавно се испод креча на једној фасади на углу Кнеза Милоша и Краља Милана појавио натпис „проверено мин нет“ или на српски „проверено, нема мина“. Те су речи црвеноармејски деминери исписивали када би рашчистили терен, јер су Немци минирали многе објекте приликом повлачења. Историја је свуда око нас, она је неизбрисива. У називу теме је било питање чему нас учи историја. Она нас учи да никада не смемо допустити да се она прекраја и ревидира како неки упорно покушавају и да се величају зликовци који су зло чинили под окриљем нацизма и фашизма. Србија и Русија то никада неће дозволити! – рекао је Карић.

Драгомир Ј. Карић је нагласио да су руски и српски војници увек корачали раме уз раме, како у рату тако и у миру, баш као што су заједно дефиловали на Паради победе у Москви 24. јуна.

– Сви смо с поносом гледали како ешалон Гарде Војске Србије маршира Црвеним тргом. А то је посебно емотивно показао председник Александар Вучић ставивши руку на срце док је са председником Русије Владимиром Путином посматрао пролазак наших војника са српском заставом. А позив председника Путина председнику Вучићу да буде његов специјални гост на обележавању 75 година од слома нацизма јасно указује на то колико велика Русија цени једну малу, али одважну и слободарску Србију, и колико је наше братство нераскидиво. Односи на политичком и економском нивоу као и у сегменту војне сарадње су заиста на изузетном нивоу. И као такви ће само још да јачају у будућности – истакао је Карић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име