RUSIJA I SRBIJA ZAJEDNO KORAČAJU I U RATU I U MIRU / Karić na onlajn konferenciji u organizaciji ruskih medija

0
2615

Narodni poslanik Dragomir J. Karić učestvovao je na onlaj konferenciji koju su organizovale ruska Federalna novinska agencija i Medijska grupa Patriot na temu „Početak Velikog domovinskog rata – šta nas istorija uči“.

Simboličan naziv je povezan sa danom kada je Hitler otpočeo Operaciju Barbarosa 22. juna 1941. s ciljem da okupira Sovjetski Savez, a novinare je posebno interesovala paralela sa dešavanjima u našoj zemlji u drugoj polovini 1944. godine.

– Bila mi je izuzetna čast da govorim o ulozi vojnika Crvene armije u oslobađanju Srbije, njihovim zajedničkim herojskim podvizima sa partizanskim jedinicama pri proterivanju nacista iz naše lepe otadžbine. Još su vidljivi tragovi tih vremena ako se malo bolje zagledate. Rupe od metaka i gelera su i dalje na pojedinim kućama i zgradama u Beogradu gde su vođene neke od najtežih bitaka. I Pobednik na Kalemegdanu je punih 75 godina, do renoviranja, na sebi nosio ožiljke od tih sukoba. A evo, nedavno se ispod kreča na jednoj fasadi na uglu Kneza Miloša i Kralja Milana pojavio natpis „provereno min net“ ili na srpski „provereno, nema mina“. Te su reči crvenoarmejski demineri ispisivali kada bi raščistili teren, jer su Nemci minirali mnoge objekte prilikom povlačenja. Istorija je svuda oko nas, ona je neizbrisiva. U nazivu teme je bilo pitanje čemu nas uči istorija. Ona nas uči da nikada ne smemo dopustiti da se ona prekraja i revidira kako neki uporno pokušavaju i da se veličaju zlikovci koji su zlo činili pod okriljem nacizma i fašizma. Srbija i Rusija to nikada neće dozvoliti! – rekao je Karić.

Dragomir J. Karić je naglasio da su ruski i srpski vojnici uvek koračali rame uz rame, kako u ratu tako i u miru, baš kao što su zajedno defilovali na Paradi pobede u Moskvi 24. juna.

– Svi smo s ponosom gledali kako ešalon Garde Vojske Srbije maršira Crvenim trgom. A to je posebno emotivno pokazao predsednik Aleksandar Vučić stavivši ruku na srce dok je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom posmatrao prolazak naših vojnika sa srpskom zastavom. A poziv predsednika Putina predsedniku Vučiću da bude njegov specijalni gost na obeležavanju 75 godina od sloma nacizma jasno ukazuje na to koliko velika Rusija ceni jednu malu, ali odvažnu i slobodarsku Srbiju, i koliko je naše bratstvo neraskidivo. Odnosi na političkom i ekonomskom nivou kao i u segmentu vojne saradnje su zaista na izuzetnom nivou. I kao takvi će samo još da jačaju u budućnosti – istakao je Karić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime