У Србију допремљена помоћ из Казахстана

0
2200

Црвеном крсту Србије данас је предата донација Владе Казахстана у виду хуманитарне помоћи у укупној вредности већој од 200.000 долара. Хуманитарна помоћ намењена је становништву угроженом поплавама које су Републику Србију погодиле више пута током ове године. Помоћ, која је допремљена у шест од десет вагона, преостала четири стижу у Београд током викенда, Црвеном крсту Србије предао је Ануар Садуакасов, представник донатора Владе Казахстана. Преостала четири вагона налазе се на граници са Србијом и њихов долазак у Београд очекује се током викенда.

“Народ Казахстана жели добро Србији, мир и просперитет. Овом помоћи поздрављамо ваш народ“, рекао је Садуакасов.

Помоћ садржи кревете, душеке, јастуке, јастучнице, постељине, шаторе, резервоаре за воду и чајнике.
„Одмах по обављеној царинској процедури сва помоћ ће бити достављена у магацин Црвеног крста Србије у Младеновцу, а затим, према потребама и критеријумима, упућена становништву које је угрожено последицама природне катастрофе“, каже Љубомир Миладиновић, начелник одељења за међународне односе.

Уручењу ове значајне хуманитарне помоћи присуствовали су, поред представника Црвеног крста Србије, и Горан Петровић, заменик помоћника министра спољних послова за билатералу са сарадницима, Катарина Јовановић, шеф Одсека за међународну сарадњу и координацију међународне помоћи у Сектору за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова са сарадницима као и Миланка Карић, шеф Посланичке групе пријатељства Србије и Казахстана.

“Као шеф посланичке групе пријатејства дошла сам да подржим ову аквцију, којом Казахстан потврђује да је велики пријатељ Србије, јер се њихова помоћ није задржала само на празним обећањима. Помоћ је допремана хиљадама километара, са другог краја света, а најтеже јој је било прећи преко ратом захваћеног подручја Украјине. Контингент ове помоћи је изузетно вредан, уз то и врло конкретан и неопходан. Народ и Влада Казахстана потврђује да је велики добротвор, јер осим помоћи нашој земљи они у исто време помажу и Авганистан, Сирију и Украјину“, навела је Миланка Карић.

Сложеном акцијом допремања хуманитарне помоћи, која је из Казахстана путовала више од месец дана, кординирала је амбасада ове државе у Будимпешти.  Како сазнајемо постоје добре и оправдане жеље, али и могућности да амбасада Казахстана у што скорије време буде отворена и у Србији. Како нам је рекао Ануар Садуакасов, то би било могуће већ 2016. године.

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име