U Srbiji o vanrednim izborima za predsednika Republike Kazahstan (VIDEO)

0
542

20. novembra tekuće godine biće održani vanredni predsednički izbori.

U Ambasadi Kazahstana u Beogradu je 10. novembra 2022. godine održan okrugli sto na temu “O vanrednim izborima za predsednika Republike Kazahstan”, a takođe odvijanja i dinamike sistemskih političkih reformi, koje sprovodi Predsednik Republike Kazahstan Kasim-Žomart Tokajev.

Ambasador Republike Kazahstan u Republici Srbiji NJ.E. Madi Atamkulov je informisao prisutne o kompleksnim reformama u zemlji poslednjih godina u okviru opsežne političke modernizacije, kao i rezultatima zakonodavnog rada radi realizacije republičkog referenduma o izmenama i dopunama Ustava.

Na okruglom stolu, govoreno je o ustavnim zakonima koji su usvojeni i potpisani od strane predsednika Kazahstana, na osnovu održanog Referenduma u Republici Kazahstan u junu 2022. godine. Navedeni su između ostalog ustavni zakoni “O Ustavnom sudu Republike Kazahstan, “O opunomoćenom za ljudska prava”, O prokuraturi” i drugi.

Eksperti sa srpske strane, koji su pozvani na okrugli sto, su izrazili interesovanje za karakter ustavne reforme i inicijative koje je narod Kazahstana podržao u junu ove godine.

Jedan od vodećih srpskih politikologa Dušan Proroković, rukovodilac Centra evroazijskih istraživanja pri Institutu za međunarodnu politiku i privredu, je istakao iskustvo Predsednika K. Tokajeva i njegovu viziju reformi koje se sprovode, koje sadrže opštepoznate zapadne demokratske norme i regionalnu specifičnost. Po njegovom mišljenju, za donošenje ključnih odluka u društvu je neophodan konsenzus.

Dragan Bisenić, ambasador i politikolog je skrenuo pažnju na jedinstveno iskustvo državnog modela Kazahstana i dinamiku političkih procesa. Po njegovom mišljenju, potencijal mlade nezavisne republike, koja je postala snažan regionalni akter, već izaziva pojačano interesovanje od strane svih država u svetu. On je izrazio nadu da će usvojene odluke od strane rukovodstva zemlje na planu ekonomskih i političkih reformi postići zacrtane ciljeve.

Dragomir J. Karić, narodni poslanik Skupštine Republike Srbije i član poslaničke grupe prijateljstva Kazahstana i Srbije, s obzirom na to da decenijama posvećuje izuzetan trud i rad saradnji dve prijateljske zemlje, na svim nivoima izražava želju da saradnja između dve države i dva bliska naroda i dalje ostanu na visokom nivou kao do sada, posebno ističući prijateljski karakter kazahstansko-srpskih odnosa. Podršku u tim naporima svakako doprinosi gospođa Milanka Karić, počasni konzul Republike Kazahstan u Srbiji

Velibor Stević, doktor vojnih nauka, akademik, profesor i politikolog, je uputio reči podrške reformama koje se realizuju u Kazahstanu, ukljućujući i jačanju ovlašćenja parlamenta i osnivanju Ustavnog suda.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime