У Србији о ванредним изборима за председника Републике Казахстан (ВИДЕО)

0
524

20. новембра текуће године биће одржани ванредни председнички избори.

У Амбасади Казахстана у Београду је 10. новембра 2022. године одржан округли сто на тему “О ванредним изборима за председника Републике Казахстан”, а такође одвијања и динамике системских политичких реформи, које спроводи Председник Републике Казахстан Касим-Жомарт Токајев.

Амбасадор Републике Казахстан у Републици Србији Њ.Е. Мади Атамкулов је информисао присутне о комплексним реформама у земљи последњих година у оквиру опсежне политичке модернизације, као и резултатима законодавног рада ради реализације републичког референдума о изменама и допунама Устава.

На округлом столу, говорено је о уставним законима који су усвојени и потписани од стране председника Казахстана, на основу одржаног Референдума у Републици Казахстан у јуну 2022. године. Наведени су између осталог уставни закони “О Уставном суду Републике Казахстан, “О опуномоћеном за људска права”, О прокуратури” и други.

Експерти са српске стране, који су позвани на округли сто, су изразили интересовање за карактер уставне реформе и иницијативе које је народ Казахстана подржао у јуну ове године.

Један од водећих српских политиколога Душан Пророковић, руководилац Центра евроазијских истраживања при Институту за међународну политику и привреду, је истакао искуство Председника К. Токајева и његову визију реформи које се спроводе, које садрже општепознате западне демократске норме и регионалну специфичност. По његовом мишљењу, за доношење кључних одлука у друштву је неопходан консензус.

Драган Бисенић, амбасадор и политиколог је скренуо пажњу на јединствено искуство државног модела Казахстана и динамику политичких процеса. По његовом мишљењу, потенцијал младе независне републике, која је постала снажан регионални актер, већ изазива појачано интересовање од стране свих држава у свету. Он је изразио наду да ће усвојене одлуке од стране руководства земље на плану економских и политичких реформи постићи зацртане циљеве.

Драгомир Ј. Карић, народни посланик Скупштине Републике Србије и члан посланичке групе пријатељства Казахстана и Србије, с обзиром на то да деценијама посвећује изузетан труд и рад сарадњи две пријатељске земље, на свим нивоима изражава жељу да сарадња између две државе и два блиска народа и даље остану на високом нивоу као до сада, посебно истичући пријатељски карактер казахстанско-српских односа. Подршку у тим напорима свакако доприноси госпођа Миланка Карић, почасни конзул Републике Казахстан у Србији

Велибор Стевић, доктор војних наука, академик, професор и политиколог, је упутио речи подршке реформама које се реализују у Казахстану, укљућујући и јачању овлашћења парламента и оснивању Уставног суда.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име