У резиденцији Марока амбасадор организовао Ифтар вечеру (ВИДЕО)

0
2209

Поводом прославе Рамазана Његова Екселенција Мухамед Амин Белхаж, са супругом Сафаи Сијилмаси Индриси, приредио је Ифтар вечеру у резиденцији Марока, којом је обележен крај рамазанског поста и почетак Бајрама.

Свечаној вечери присуствовале су угледне личности и чланови Парламентарне групе пријатељства Србије и Марока, као и председник Парламента Краљевине Мароко, Хабиб Ел Малкиј.

Председник Представничког дома Краљевине Мароко, Хабиб Ел Малкиј, дан раније је присуствовао свечаном пријему поводом преузимања дужности председника Србије, Александра Вучића, у име Краљевине Мароко.

„Част ми је што сам био у Београду као изасланик Његовог Величанства, на инаугурацији председника Србије Александра Вучића. Желим му да на својој новој функцији има много успеха. Такође, имао сам прилику да се састанем са вашом председницом Парламента, Мајом Гојковић, и уверим се да је Србија земља која је окренута будућности. Краљевина Мароко искрено жели да Србија постане чланица Европске уније, као и да јој реформе које спроводи омогуће да у бројним областима достигне ниво развоја земаља ЕУ. Надам се даљем развитку сарадње у области привреде, пољопривреде, туризма и повећању трговинске размене, имајући у виду бројне потенцијале ваше земље“, рекао је Ел Малкиј.

Његова екселенција, Мухамед Амин Белхаж, објаснио је колико је вечерашњи пријем значајан за њега:

„Веома ми је драго да вечерас могу да угостим чланове Парламентарне групе пријатељства Србије и Марока, као и председника Парламента Краљевине Мароко, који је овде дошао као гост на инаугурацију председника Србије, Александра Вучића. Ово је прилика да разговарамо о побољшању наше билетералне сарадње и сарадње на пољу економије и културе. Ова година је специјална за нас и због тога што прослављамо 60. година од успостављања дипломатских односа између Србије и Краљевине Мароко, што ће бити обележено бројним културним догађајима“, рекао је амбасадор.

Вечери је присуствовала и Стефана Миладиновић, председница Парламентарне групе пријатељства Србије и Марока:

„Пре свега велико је задовољство да као председница Парламентарне групе пријатељства Србије и Марока могу да присуствујем, на позив Његове екселенције амбасадора Марока у Београду, Ифтару, односно вечери током Рамазана. За нас је част што имамо формирану Групу пријатељства у нашем Парламенту, а и у Парламенту Марока постоји наша група која броји седам чланова, колико броји и наша Парламентарна група пријатељства у Србији“, објаснила је Миладиновић.

Члан Парламентарне групе пријатељства Марока, Драгомир Ј. Карић, такође је био гост у резиденције Марока. Карић је рекао како је позив на Ифтар, на вече Рамазана, посебна част и позив који се не одбија.

„Имам част да будем у друштву председника Парламента Краљевине Мароко и мојих колега из Парламента. Повод доласка њиховог председника Парламента је инаугурација нашег председника Александра Вучића. Разменили смо мишљења у једном пријатељском разговору око парламентарне сарадње Србије и Краљевине Мароко, као и око народне дипломатије, а и око онога што је најважније, и што потенцира наш председник Алескандар Вучић, а то је економија и бизнис. Мароко има много могућности да сарађује са Србијом на економском нивоу. Они су познати као трговци, а њихова риба се продаје широм света, као и њихове маслине, урме и уопште сви њихови производи. То је нама блиска и пријатељска земља, још из времена Јосипа Броза Тита. Имао сам и раније част да се дружим са Мароканцима, а пре две године сам био и гост Краљевине Мароко са председницом парламента Мајом Гојковић. Мароканци су јако храбар и интелигентан народ, што је и историја показала“, рекао је Карић.

Муслимани у недељу славе Рамазански бајрам, један од два најзначајнија исламска празника. Рамазански бајрам обележава крај поста, и следе дани весеља – дани Бајрама. Први дан Рамазанског бајрама почиње јутарњом молитвом под називом Бајрам намаз. Организују се и јавне свечаности, људи размењују поклоне и посете. Рамазански бајрам увек пада 1. шевала (10. месец муслиманског календара) и траје три дана, а верници га сматрају „празником положеног испита“.

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име