Скуп пољопривредника и привредника одржан у Друговцу: Удруживања шанса за мале произвођаче (ВИДЕО)

0
2347


Мали произвођачи ће удруживањем најбрже пласирати пољопривредне производе на руско и белоруско тржиште закључено је, између осталог, на скуп пољопривредника и привредника у Подунавском округу који је одржан у Друговцу.

Игор Хопрјачков, аташе руске амбасаде у Србији, подсетио је да су Русија и Србија пре четири године потписале Декларацију о стратешком партнерству и истакао да између две братске земље постоје тесни контакти у области предузетништва, да је прошле године забележен раст извоза прехрамбених производа из Србије у Русију, као и да извоз ових производа може да постане један од кључних генератора развоја економских односа две земље.

Зоран Башић, саветник министра привреде, навео је да је влада за 2017. издвојила више од 18 милијарди динара за директне субвенције у пољопривреди, као и да се посредством Министарства привреде, Развојне агенције Србије, Фонда за развој Србије, Фонда за осигурање и финансирање извоза реализује 34 програма, намењених прехрамбеној индустрији.

„Министарство привреде ће у наредних десет година кроз разне програме давати подршку пољопривредницима, и људима из прехрамбене индустрије. Наша порука пољопривредницима је да се не задржавају само на производњи сировина, него да развију предузетнички дух и крену у оснивање малих фирми, у оквиру којих ће правити производе од воћа и поврћа. Они ће, сигуран сам, наћи место на тржишту“, рекао је Башић.

Милош Вучинић, комерцијални директор БК Групе нагласио је да људи у Србији имају снаге и знања да производе за руско и белоруско тржиште које је веома захтевно, али да то не можемо да урадимо уколико се не удружимо.

Говорећи о подршци малим произвођачима, Перса Мињовић, председница Извршног одбора Главног одбора Покрета СНАГА СРБИЈЕ- БК, истакла је да ће их ПСС- БК максимално подржати када је реч о извозу на тржиште Евроазијских земаља.

„Залагаћемо се да земљорадничке задруге буду организоване на савременији начин. Жеља нашег лидера Богољуба Карића је да сви радимо у служби народа, и дамо максимални допринос како би Србија постала земља богатијих“, рекла је Мињовић и додала да је идеја Богољуба Карића да се за пет година у Србии направи економска и привредна револуција.

Циљ овог скупа био је да се пољопривредници и привредници организују, истакао је Велибор Стевић, генерални секретар Удружења привредника и предузетника Србије чији је председник Богољуб Карић.

„Велики број људи који је присуствовао скупу имао је прилику да чује нешто ново, а то је да ће Удружење индустријалаца и предузетника и БК групација стати иза ове групе људи. Настојаћемо да им помогнемо да све своје производе извезу на тржиште Руске Федерације“, рекао је Стевић.

Стевић је додао и да ће Удружење с Богољубом на челу наставити да гради као некада, и подсетио да је у плану изградња Тесла Града, фабрике за производњу грађевинских материјала, као и нове зграде БК Универзитета.

Мирко Стаменковић, члан Председништва Покрета СНАГА СРБИЈЕ – БК, нагласио је да му је драго што је општински одбор ПСС- БК из Смедерава успешно организовао овај скуп.

„Њихова идеја је да грађани у сваком месту у њиховом округу покрену породични бизнис, за шта се и лидер ПСС-БК залаже.“

Он је подсетио да Србија има одличне односе са Русијом, Белорусијом, Казахстаном, због чега је важно да размишљамо како да се људи растерете административних, пореских и других терета за робу која се извози. Стаменковић је рекао и да је обилазећи Србију приметио да има много необрађеног земљишта, обраслог у коров, због чега је, како је истакао, важно организовати скупове овог типа, на којима би се с представницима ресорних министартава овај проблем решавао.

Скуп су организовали Удружење индустријалаца и предузетника Србије из Београда и Друштво за развој братских односа Русије Србије и Белорусије из Смедерева. Јован Тодоровић, председник Друштва за развој братских односа Русије, Србије и Белорусије из Смедерава, истакао је да је веома захвалан Богољубу и Драгомиру Карићу на доброј сарадњи.
„Припремамо нова тржишта, нове програме, и планове које ће бити представљени у некон наредном периоду“, рекао је Тодоровић.

Миомир Ђукић, заменик председника месне заједнице Друговац уручио је лидеру Покрета Снага Србије БК Богољубу Карићу и заменику председника Покрета Снага Србије БК Драгомиру Карићу Повељу почасог мештанина Друговца, као и грб и таблу са натписом БК компаније, које је њихово име преузео господин Вучинић.

Представницима руске и белоруске амбасаде додељене су повеље о пријатељству, а ово признање уручено је и Јурију Агапову представнику Трговинског представништва Руске Федерације у Србији. Месна заједница Друговац у знак захвалности уручила је представнику руске амбасаде икону Свете Јелисавете књегиње мученице и цара Николаја и целе његове породице, која је донета 2008.године из Свете земље Маслинске горе, из манастира Марије Магдалене.

Учесници скупа обишли су хладњачу породице Брковић из Друговца, али и хладњачу Елена исм доо Суводол где је уприличен свечани ручак.

Живорад Брковић, који са синовима држи хладњачу, каже да се од пољопривреде може пристојно живети, али уз стална улагања и велики рад.

„Пољопривредом се бавим 40 година. У посао су укључени и синови, а током школског распуста помажу и унуци. Једну количину производа дајемо за извоз у Русију. Хладњача је капацитета 350 тона, а у дворишту имамо још три коморе капацитета 100 тона. Некад се дешава да се само покрију трошкови, а некад се може и двоструко зарадити“, објашњава за наш портал Брковић.

Породичним бизнисом бави се и породица Илић, чија фирма Елена исм, до 2015. године извози воће и поврће на руско тржиште.

„Извозимо јабуке, јагоде, вишње, трешње, кајсије, нектарине, брескве. Све се пребира и пакује ручно да би најквалитетнији производи дошли до купаца“, каже Весна Илић менаџер фирме Елена исм.

Пре скупа представници Удружењем бораца из Смедерева, руске амбасаде, Трговинског представништва Руске Федерације у Србији, Друштва за развој братских односа Русије, Србије и Белорусије из Смедерева положили су венце на споменик жртава 29.априла 1944.године у Друговцу, и у спомен парку на “Пољани” засадили су дрвеће у знак сећања на страдале.

Посети Друговцу и скупу пољопривредника и привредника присуствовали су чланови Извршног одбора ПСС- БК Злата Лончар Ћетковић и Марко Биљић, потпредседник Извршног одбора градског одбора Београд Драган Веселиновић, председник Одбора ПСС- БК Смедерево Мишко Пантић, координатор Смиљана Степић, председник омладине ПСС- БК у Београду Мирјана Тадић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име