Turska obeležila Dan Republike (FOTO/VIDEO)

0
2103

Turski ambasador u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj priredio je svečani prijem povodom obeležavanja 92. godišnjice proglašenja Republike Turske i tom prilikom ocenio da je 2015.godina uspešnih delovanja u srpsko-turskim odnosima.

„Nakon sastanka između dva premijera u Davosu i posete predsednice Skupštine Srbije Turskoj, mnogo projekata je sprovedeno“, rekao je on u obraćanju zvanicama u hotelu „Hajat“, nakon što je dečji hor izveo himne Srbije i Turske.

IMG_0228Kako je naveo, ove godine je otvorena prva turska banka u Srbiji, Halk banka, kao i prvi turski kulturni centar u Beogradu, pod nazivom „Junus Emre“, i prvi karavan-saraj na Koridoru 10, pod imenom „Bosfor“, u blizini Aleksinca.

Podsetio je i da je u Krupnju, zahvaljujući turskoj firmi „Jeanci“ oživela tekstilna fabrika koja je 35 godina bila zapostavljena, kao i da je drugi po veličini proizvođač bele tehnike u Evropi, firma „Beko“, osnovala je svoj glavni distributivni centar za Balkan upravo u Beogradu.

Među dosad sprovedenim projektima, turski ambasador je naveo i to da su državni arhivi Srbije i Turske potpisali istorijski dokument o međusobnoj saradnji i akademskim studijama.

IMG_0229

„Počele su i prve redovne konsultacije između srpske i turske policije o borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, a osnovali smo i mehanizam ekonomske saradnje između Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine i potpisali i njegov akcioni plan“, istakao je Bozaj.

On je izrazio zahvalnost premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i njegovom kabinetu, predsedniku Tomislavu Nikoliću, predsednici Skupštine Maji Gojković, potpredsedniku Vlade Rasimu Ljajiću i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, za njihovu podršku i smernice.

IMG_0236

Zahvalio je i svim srpskim i turskim preduzetnicima, akademicima, zvaničnicima i kompanijama za, kako je istakao, njihove neumorne napore na jačanju srpsko-turskih odnosa i prijateljstva.

Ambasador Bozaj je, takođe, pročitao poruku turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana povodom Dana Republike Turske.

IMG_0249

Prijemu je prisustvovala predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, pripadnici diplomatskog kora, verskih zajednica i mnogobrojne ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života.

Turski rat za nezavisnost (1919-1922.), koji je pokrenuo Mustafa Kemal Ataturk sa svojim kolegama u Anadoliji, rezultirao je uspostavljanjem moderne Republike Turske koja je proglašena na današnji dan 1923. godine, sa Ataturkom kao njenim prvim predsednikom.

IMG_0251

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime