Турска обележила Дан Републике (ФОТО/ВИДЕО)

0
2316

Турски амбасадор у Србији Мехмет Кемал Бозај приредио је свечани пријем поводом обележавања 92. годишњице проглашења Републике Турске и том приликом оценио да је 2015.година успешних деловања у српско-турским односима.

„Након састанка између два премијера у Давосу и посете председнице Скупштине Србије Турској, много пројеката је спроведено“, рекао је он у обраћању званицама у хотелу „Хајат“, након што је дечји хор извео химне Србије и Турске.

IMG_0228Како је навео, ове године је отворена прва турска банка у Србији, Халк банка, као и први турски културни центар у Београду, под називом „Јунус Емре“, и први караван-сарај на Коридору 10, под именом „Босфор“, у близини Алексинца.

Подсетио је и да је у Крупњу, захваљујући турској фирми „Јеанци“ оживела текстилна фабрика која је 35 година била запостављена, као и да је други по величини произвођач беле технике у Европи, фирма „Беко“, основала је свој главни дистрибутивни центар за Балкан управо у Београду.

Међу досад спроведеним пројектима, турски амбасадор је навео и то да су државни архиви Србије и Турске потписали историјски документ о међусобној сарадњи и академским студијама.

IMG_0229

„Почеле су и прве редовне консултације између српске и турске полиције о борби против организованог криминала и тероризма, а основали смо и механизам економске сарадње између Турске, Србије и Босне и Херцеговине и потписали и његов акциони план“, истакао је Бозај.

Он је изразио захвалност премијеру Србије Александру Вучићу и његовом кабинету, председнику Томиславу Николићу, председници Скупштине Маји Гојковић, потпредседнику Владе Расиму Љајићу и министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу, за њихову подршку и смернице.

IMG_0236

Захвалио је и свим српским и турским предузетницима, академицима, званичницима и компанијама за, како је истакао, њихове неуморне напоре на јачању српско-турских односа и пријатељства.

Амбасадор Бозај је, такође, прочитао поруку турског председника Реџепа Тајипа Ердогана поводом Дана Републике Турске.

IMG_0249

Пријему је присуствовала председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић, потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, припадници дипломатског кора, верских заједница и многобројне личности из политичког, културног и јавног живота.

Турски рат за независност (1919-1922.), који је покренуо Мустафа Кемал Ататурк са својим колегама у Анадолији, резултирао је успостављањем модерне Републике Турске која је проглашена на данашњи дан 1923. године, са Ататурком као њеним првим председником.

IMG_0251

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име