ТОКАЈЕВ истиче нове друштвене иницијативе, развој пословања у обраћању нацији

0
1678

НУР-СУЛТАН – Развој нуклеарне енергије, јачање војних капацитета земље, проширење подршке предузећима и пет нових друштвених иницијатива биле су међу темама које је Председник Касим-Жомарт Токајев покренуо током свог једноипочасовног обраћања нацији 1. септембра.

Све иницијативе изречене у обраћању имају за циљ пружање подршке земљи у постпандемијском периоду, побољшање ефикасности здравствених система, осигуравање квалитетног образовања, побољшање регионалне политике и стварање ефикасног екосистема на тржишту рада.

„Чини ми се да би сви који сумњају у шефа државе, који не раде свој посао, који желе да седе и не раде ништа, требало да поднесу оставке на своја места. Сада улазимо у одлучујућу фазу нашег развоја. Државни апарат мора радити као јединствен механизам. Тек тада ћемо моћи да остваримо своје циљеве “, рекао је Председник.

Друштвене иницијативе

Социјални сектор је био приоритет Казахстана. Скоро половина државног буџета за 2022-2025 биће додељена социјалном сектору.

У обраћању нацији, Токајев је најавио пет друштвених иницијатива.

Минимална плата биће повећана са садашњих 42.500 тенга (US$100) на 60.000 тенге (US$140) почев од 1. јануара следеће године, што се очекује да ће погодити више од милион људи.

Минимална плата се није променила од 2018. године.

„Верујем да је време да се преиспита ниво минималне зараде. С једне стране, то је најважнији макро индикатор, а с друге стране је показатељ који сви могу разумети “, рекао је Токајев.

Он је рекао да стручњаци предвиђају повећање бруто домаћег производа за 1,5 одсто. Он је такође упозорио владу да се мање ослања на нивое минималних зарада приликом израчунавања у пореској и социјалној сфери.

Токајев је говорио и о потреби повећања фонда плата. У протеклих 10 година то је било 60 одсто ниже од добити власника предузећа. Влада ће развити мере за мотивисање предузећа да повећају плате својим запосленима.

 

 

Смањивање оптерећења платног списка је још једна иницијатива.

„Ово је посебно погођено микро и малим предузећима. Предлажем да се уведе једно плаћање са платног списка уз смањење укупног оптерећења са 34 одсто на 25 одсто. То ће стимулисати предузећа да хиљаде запослених извуку из сенке и учине их учесницима у системима пензијског, социјалног и здравственог осигурања “, рекао је Токајев.

Казахстан ће такође наставити са повећањем плата за људе који раде у сферама које се финансирају из буџета (запослени у установама културе, архиви, библиотеке). Од 2022. до 2025. године држава ће у просеку годишње повећати плате за готово 600.000 људи који раде у овим областима за 20 одсто.

Казахстан је 2020. повећао плате лекарима, социјалним радницима и наставницима.

Казахстан ће такође дозволити трансфер дела пензијске штедње људи изнад прага довољности у банку „Отбасы“ за каснију куповину станова. Ово је наставак иницијативе земље 2020. која је омогућила грађанима да повуку дeо своје будуће пензијске штедње за куповину станова.

Развој нуклеарне енергије

Према Токајеву, Казахстан би се могао суочити с несташицом енергије до 2050. године, а земља мора почети размишљати о алтернативним поузданим изворима енергије. Мирна нуклеарна енергија могла би бити једна од њих.

„У року од годину дана, влада и Фондација за национално благостање Самрук-казина требали би проучити могућност развоја сигурне и еколошки прихватљиве нуклеарне индустрије у Казахстану. Такође би требало да обухвати развој инжењеринга и стварање нове генерације квалификованих нуклеарних инжењера у нашој земљи. Енергија водоника у целини је такође сектор који обећава “, рекао је Токајев.

Казахстан је остварио значајан напредак у покушају да пређе на зелену енергију и економију. Посветила се постизању угљичне неутралности до 2060. године и повећању удела обновљиве енергије у укупном енергетском балансу на 15 посто до 2050. године, међу осталим националним циљевима.

Ситуација у Авганистану

Заоштравајућа ситуација у Авганистану и преузимање земље од стране талибанске групе били су на глобалним насловима у посљедњих месец дана. Иако Казахстан и Авганистан немају границу, ситуација и даље утиче на регион.

Токајев је нагласио потребу јачања капацитета Казахстана да одговори на спољне претње и јачања одбрамбених способности.

„Морамо се припремити за спољне шокове и најгоре могуће сценарије. Моделирање спољних ризика постало је веома релевантно. Треба спровести стресне тестове и разрадити сценарије који ће одредити даље поступање државног апарата ”, рекао је он.

Независност – највећа вредност нације

 Док Казахстан ове године слави 30. годишњицу независности, Токајев је независност описао као највећу вредност нације.

„У јединству и слози успели смо да изградимо нову државу – ово је наше највеће достигнуће. Ојачали смо дух нације, постављајући чврсте темеље за развој. (…) Заједно градимо јаку државу. Суверенитет није празна парола или гласна реч. Најважније је да сваки грађанин треба да осети плодове независности – миран живот, друштвену хармонију, повећан просперитет људи и поверење младих у своју будућност. Све наше иницијативе имају ово за циљ “, рекао је Токајев.

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име