Посланик Оливера Недељковић / Казахстан: Формула мира и хармоније Н.А. Назарбајева

0
2164

Посланик Народне скупштине Републике Србије, Председник Парламентарне групе пријатељства са Казахстаном Оливера Недељковић

Ове године Казахстан, са којим је Србија успоставила дипломатске односе пре 25 година, земља која је један од наших најважнијих партнера у региону Централне Азије, слави 30 година од Независности.

– Данас је Казахстан држава која се динамично развија и која је лидер међу постсовјетским државама по бројним друштвено-економским показатељима. Политичке реформе и трансформације у друштвеној и јавној сфери се доследно проводе. У кратком историјском периоду, Казахстан се претворио у самосталну, политички и економски независну државу. Наравно, они који су упознати са савременим Казахстаном знају да су успеси земље уско повезани са именом Првог Председника земље – Нурсултана Абишевича Назарбајева – каже председница Посланичке групе пријатељства са Казахстаном Народне скупштине Србије, Оливера Недељковић.

Како каже, први председник младе државе не само да је преузео одговорност за будућност земље, већ је одиграо и одлучујућу улогу у развоју казахстанског модела изградње државе. Нурсултан Абишевич, проучавајући и усвајајући најбоље искуство многих земаља, најавио је казахстански пут развоја.

– Пре 30 година, мултинационални и мултиконфесионални народ Казахстана, предвођен својим вођом, направио је фундаментални избор – да крену напред у јединству, миру и слози. Овај приступ је омогућио стварање најповољнијих услова за формирање имиџа савременог Казахстана. Време је показало исправност и ефикасност ове стратешке формуле националног развоја – каже Оливера Недељковић.

– Упоредо са тим, Председник Н.А. Назарбајев изабрао је пут реформе економије, постављајући задатак економског развоја испред политичких промена. Може се са сигурношћу рећи да је формула Н.А. Назарбајева «економија прво, па политика» постала класичан израз методологије успешних реформи. Током година независности, Казахстан је постигао значајан напредак у друштвено-економском развоју, побољшавајући благостање становништва. Савремена тржишна економија изграђена је практично од нуле, а кардиналне реформе су успешно спроведене. Као резултат тога, данас је ова земља међу 50 најконкурентнијих земаља у свету – додаје.

Сада је активно у току велика индустријализација, развија се услужноиндустријски сектор, фокусиран на смањење економске зависности од сектора сировина. У срцу Велике степе за само 20 година изграђена је прелепа престоница – град Нур-Султан. Она је постала симбол оживљавања Казахстана.

– Демографска ситуација је такође исправљена – становништво државе наставља да расте, приближавајући се ознаци од 19 милиона људи. Казахстан је за кратак историјски период постао пуноправни субјект светске политике, освојио ауторитет у светској заједници. Државне границе Казахстана су правно осигуране и признате од свих земаља света. Вишевекторска спољна политика омогућила је успостављање Казахстана као мирољубиве нације усмерене на сарадњу и осигурање мира на планети. Лидерство земље у области нуклеарног разоружања и неширења поставило је нови морални стандард за читаву светску заједницу – каже Недељковић.

– На иницијативу Првог Председника Републике Казахстан, створени су и успешно се развијају различити интеграциони пројекти, укључујући ЕАЕУ, ЦИЦА и Турски савет. Значајну улогу у јачању дијалога међу цивилизацијама имала је идеја Н.А. Назарбајева о редовном одржавању Конгреса вођа светских и традиционалних религија у главном граду Казахстана.

– Желела бих да напоменем да је Нурсултан Абишевич Назарбајев, у зору независности Казахстана, 1995. године, створио тако успешну друштвенополитичку институцију као што је Скупштина народа Казахстана. Ово јединствено тело је касније добило уставни статус и широко међународно признање. Скупштина је постала темељ међунационалне и међуверске слоге у Казахстану и осигурала је јединство грађана земље.

Казахстан је заједнички дом за више од 150 етничких група и 40 вероисповести. Данас у целој земљи делује 957 етно-културних удружења и 2736 савета јавне сагласности.

– Стручњаци признају да је заслуга Н.А. Назарбајева за земљу и његов народ лежи у чињеници да он није само поставио општи ток развоја. Главно ја да су једноставне и природне вредности које је прогласио, током година формализоване у приоритете казахстанског друштва, у факторе казахстанског идентитета. Управо је посвећеност овим основним вредностима постала уједињујући фактор казахстанског друштва – рекла је Недељковић.

– 30 година је кратак период у историји сваког народа. Али ових 30 година су отелотворили титански, успешан рад на изградњи и модернизацији Казахстана. У савременим условима, актуелни Председник Казахстана КасимЖомарт Токајев, задржавајући континуитет политичког курса Н.А. Назарбајева, наставља да води смишљену политику за даљи развој земље. Упркос новим изазовима и претњама са којима се ова млада држава суочава, реформе се стално настављају, земља самоуверено напредује. У име парламентарне групе пријатељства и у своје лично име, пожелела бих народу Казахстана успех у постизању циљева!

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име