Mjuzikl „Stojte, galije carske“

0
2264

Mjuzikl „Stojte, galije carske“ premijerno je izveden u Sava centru. U autorskom projektu glumice Ivane Žigon uzelo je učešće više od 200 izvođača. Program koji su realizovali Svetigora i Društvo srpsko-ruskog prijateljstva povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata sa više od tri hiljade ljudi došao je da pogleda I patrijarh srpski Irinej.

– Ovo je istorijski koncert posvećen sećanju na stogodišnjicu Velikog rata. Nesreća koja nas je zadesila progutala je 26 miliona života, a srpski narod dao je najveću žrtvu. Svedoci smo pokušaja revizije istorije. Na naučnicima koji su se ovih dana okupili u Beogradu je da utvrde da Srbija nije uzrokovala rat, niti ga je želela, niti je bila spremna za njega. Njoj je rat nametnut – rekao je patrijarh srpski Irinej i istakao da mržnja i neprijateljstvo između učesnika velikog sukoba treba da ostanu deo prošlosti.

Spektakl je otvorila mlada pevačica u ulozi Srbije Bojana Peković, dok je Ivana Žigon kao Milunka Savić skoro rasplakala publiku kad je u suzama zagrlila majku Jelenu Žigon. Na sceni smo još videli ponovo Mišu Janketića kao Živojina Mišića i pred sam kraj Katarinu Radivojević kao Floru Sands. Kuriozitet je što je u programu učestvovao i slavni ruski reditelj i glumac Nikita Mihalkov putem video-snimka u kojem predstavlja ruskog cara.

Putovanje kroz istoriju Srbije u Velikom ratu došli su da pogledaju, pored predstavnika Ruske pravoslavne crkve, mitropolit SPC Amfilohije Radović, savetnici predsednika prof.dr Oliver Antić, Jasmina Mitrović Marić, Radoslav Lale Pavlović, bivši predsednik SRJ Zoran Lilić, narodni poslanik Dragomir J. Karić, Nenad Popović, Dejan Tomašević, i drugi.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime