Конференција о Великом рату

0
2141

Први светски рат је променио геополитичку карту Европе и света, изазвао огромна разарања и људске жртве, а поуке које се из њега могу извући су данас, у светлу украјинске кризе, актуелније него икад, закључак је међународне конференцији о Великом рату каоја је одржана у Београду. Србија је, како је истакнуто, у том рату претрпела највеће људске губитке, изгубивши једну шестину становништва и зато су недопустиви покушаји да се фалсификује историја и кривица за избијање рата пребаци на њу.

Патријарх Српске православне цркве Иринеј је, обраћајући се учесницима конференције, позвао да се историјске чињенице „осветле онакве какве јесу, као и мотиви (за изазивање рата) а не онакве како би некима одговарло”. Тај рат је био немилосрдан, и по жртвама и по последицама, рекао је патријарх и додао да су Срби те последице највише осетили.„Оно што се нашем народу десило после битке на Церу незабележено је у историји. Не бисмо желели ни нама, ни ником у свету да се понови оно што се догодило у Првом па и у Другом светском рат”, рекао је патријарх.

Саветник председника Србије Оливер Антић рекао је да је Први светски рат „као некакав цунами” изменио геополитичку карту Европе и света, а да је увод у рат била анексија БиХ 1904. Он је подсетио да је још на Првом конгресу европског уједињења у Риму 1905. речено да агресивна политика Аустроугарске може увести Европу у рат.

Након порука руског патријарха Кирила и председника руске Думе Сергеја Наришкина, које су прочитане на конференцији, председник Фонда Андреја Првозваног Владимир Јакуњин, упозорио је на искривљавање историјске истине и пребацивање кривице на друге и поставио питање ко је имао корист од рата. „Србија је имала највеће жртве са становишта погинулог становништва. То је неоспорна чињеница. На жалост, и у Другом светском рату је погинуло много Срба и зато Србија свакако није она која је имала користи од тог рата. И Русија је имала огромне жртве. Зато покушаји да се тврди да је Русија била на страни оних који су имали корист од тог рата није тачна”, рекао је Јакуњин. Он је подсетио да су САД једине имале корист од оба светска рата које су искористиле за економски раст и заузимање геополитичког врха на ком се данас налазе. „Треба скренути пажњу да је свет у стању сталних криза и ако се сетите догађаја везаних рецимо за Косово, ко може да каже да неко други нарушава међународно право ако је Косово било искоришћено као легитимизација нарушавања тог права. А како оценити тврдњу о ексклузивности права САД да примени силу – у Ираку, Либији, Сирији”, запитао је Јакуњин и навео као пример случај Украјине. „Европа која је преживела два тешка рата не види да се одвија фашизација у Европи. Друкчије се то не може назвати”, навео је он и додао да је немогуће подржавати Косово а одрицати право другим нацијама на самоопредељење, што је, по њему, додатни фактор за кризу.

Бивши председник Чешке Вацлав Клаус рекао је да је Велики рат почео у Србији, али га Србија није почела – рат је изавала Аустрија уз невољни пристанак Мађарске а улогу је имала у Немачка и њене амбиције да поново исцрта границе Европе. „Принцип није био главни разлог за почетак рата. Рат је већ био у ваздуху. Чак и деца у основној школи у мојој земљи знају да је Принцип био премлад да би био обешен и да је умро у чешком затвору Терезин пре него што је рат окончан. Мој деда се борио рату као грађанин Аустро-Угарске и био озбиљно рањен. То је разлог што је тај рат део моје породичне историје”, рекао је Клаус. Истакавши да је тај рат био „вододелнница”, Клаус је приметио да је, и поред тога што је уздрмао стари поредак, његова земља као последица тог рата добила шансу да изгради своју државност после многих векова стране доминације и развије се, што је прекинуо Хитлер. Према његовим речима, и Други светски рат је било релативно лако објаснити – зло нацизма на једној страни, они који се боре против њега на другој, док је Први светски рат био различит. Није га изазвао „луди диктатор” као из филма Чарлија Чаплина, није било лако разликовати добре и лоше момке, тај рат није био планиран, само се десио, а испрва је био ограничен и нико није очекивао конфликт таквих размера, рекао је он и додао да ће потенцијални будући ратови више ће личити на Први него на Други светски рат. „Неће бити базирани на грандизоним плановима, неће га изазвати терористи. Изазваће их људи са краватама у скупим оделима, почеће у Европи ако Европљани наставе да затварају очи”, закључио је Клаус.

Заменик руског министра спољних послова Алексеј Мешков истакао је да треба извући поуке из прве гобане катастрофе човечанства. Данас се све чешће срећемо са чудесним искривљивањем историје, чак и са високог нивоа који показују непознавање историјских догађаја, рекао је он и додао да се Први светски рат кардинално разликовао од претходних јер је први пут употребљено оружје за масовно уништење и активирано пропагандно оружје, као и по акцијама за дестабилизацију змаља, „сличним данашњим наранџастим револуцијама”. Он сматра да поуке тог рата шаљу упозорење онима који слабе постојеће системе безбедности и поткопавају активност УН.

Према речима Мешкова, кобна је и грешка „бесмислен покушај да се Русија искључи из светске игре”, што је „веома поучно са становишта евопске политике данас”. Према речима Мешкова, криза у Украјини која је потресла свет има негативне последице на односе Русије са партнерима које се осећају. Међути, иако је очигледно да неће бити повратка на старе моделе сарадње, Русија је отворена за дијалог и сарадњу, заључио је он. Мешков је такође истакао важну улогу Србије као предстојећег председавајућег ОЕБС 2015. Он је указао да су опасни сви покушаји изолације међународних партнера у циљу да се натерају да одустану од самосталне политике, као и „покушаји да се Русија стави на маргине европске политике”. Наши предлози су на столу, отворени смо за дијалог, заинтересовани да наши партнери из ЕУ нађу излаз из лавиринта илузорних политичких радњи и врате се рационалном приступу, поручио је Мешков.

На дводневном скупу учествобало је 100 учесника из 15 земаља.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име