Srpski poslanici gosti Međunarodne konferencije u Minsku povodom Dana beloruske pismenosti! *VIDEO/FOTO

0
1977


Na poziv ministra kulture i informisanja Belorusije, narodni poslanici Milanka i Dragomir J. Karić bili su gosti Međunarodne konferencije „ Dani beloruske pismenosti“ koja je proteklog vikenda održana u Minsku.

Osnivač Karić Fondacije, Milanka Karić zahvalila je na pozivu istakavši, pre svega, značaj jednog ovakvog skupa dodavši da Srbija i Belorusija, makar što se jezika i kulture tiče imaju puno zajedničkog. Bliskost srpskog i beloruskog naroda ogleda se ne samo u ćiriličnom pismu, već i u istorijskoj borbi za očuvanje jezika i pismenosti.


Prema rečima Milanke Karić, upravo glavni zadatak „ Karić Fondacije“, je rad na razvoju nacionalne kulture i nauke.

„Mi smo štampali mnogo knjiga biografija naučnika, umetnika i poznatih političara iz Srbije i drugih zemalja. Sve te knjige, objavljene su isključivo na ćirilici. Našu inicijativu „ piši ćirilicom“ podržala je i vlada Srbije“, kazala je Milanka Karić.

Ona je predložila i pozvala na saradnju Karić Fondacije i ALFA BK univerziteta sa beloruskim institucijama na provođenju međunarodnih naučnih skupova, okruglih stolova i radionica, kao i objavljivanju monografija, članaka u naučnim časopisima i pripremi naučno-istraživačkih projekata.

„Ubeđena sam da će saradnja između naše dve zemlje u budućnosti biti uspešna i plodonosna i da će doprineti daljem približavanju naših naroda i razvoju nauke, kulture i obrazovanja“, zaključila je Milanka Karić.

Konferenciji je prisustvovao i akademik Ivan Aleksievič Čarota, istaknuti beloruski slavista, profesor i šef Katedre slovenske književnosti Beloruskog državnog univerziteta u Minsku inače laureat nagrade „Braća Karić” za 2014. godinu za publicistiku, izdavaštvo i jačanje kulturnih i duhovnih veza između dva bratska slovenska naroda. Ivan Aleksievič Čarota je akademik i inostrani član SANU.

Dan beloruske pismenosti je nacionalni praznik. Obeležava se od 1994. godine radi promovisanja najbolje tradicije nacionalne kulture štampane reči, duhovnosti Belorusije i njenih građana. Održava se u istorijskim i kulturnim centrima, koji su neraskidivo vezani za život poznatih ličnosti u zemlji.

karic
Milanka Karić od ministra informisanja Ananič Lilije Stanislavove u ime Dragomira J. Karića, počasnog konzula Belorusije u Srbiji primila je specijalnu povelju za njegov veliki lični doprinos u razvoju međunarodnih književnih veza dva naroda kao i aktivno partnerstvo u organizaciji Međunarodnih okruglih stolova „Sozvučije“
7

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime