Српски посланици гости Међународне конференције у Минску поводом Дана белоруске писмености! *ВИДЕО/ФОТО

0
2008


На позив министра културе и информисања Белорусије, народни посланици Миланка и Драгомир Ј. Карић били су гости Међународне конференције „ Дани белоруске писмености“ која је протеклог викенда одржана у Минску.

Оснивач Карић Фондације, Миланка Карић захвалила је на позиву истакавши, пре свега, значај једног оваквог скупа додавши да Србија и Белорусија, макар што се језика и културе тиче имају пуно заједничког. Блискост српског и белоруског народа огледа се не само у ћириличном писму, већ и у историјској борби за очување језика и писмености.


Према речима Миланке Карић, управо главни задатак „ Карић Фондације“, је рад на развоју националне културе и науке.

„Ми смо штампали много књига биографија научника, уметника и познатих политичара из Србије и других земаља. Све те књиге, објављене су искључиво на ћирилици. Нашу иницијативу „ пиши ћирилицом“ подржала је и влада Србије“, казала је Миланка Карић.

Она је предложила и позвала на сарадњу Карић Фондације и АЛФА БК универзитета са белоруским институцијама на провођењу међународних научних скупова, округлих столова и радионица, као и објављивању монографија, чланака у научним часописима и припреми научно-истраживачких пројеката.

„Убеђена сам да ће сарадња између наше две земље у будућности бити успешна и плодоносна и да ће допринети даљем приближавању наших народа и развоју науке, културе и образовања“, закључила је Миланка Карић.

Конференцији је присуствовао и академик Иван Алексиевич Чарота, истакнути белоруски слависта, професор и шеф Катедре словенске књижевности Белоруског државног универзитета у Минску иначе лауреат награде „Браћа Карић” за 2014. годину за публицистику, издаваштво и јачање културних и духовних веза између два братска словенска народа. Иван Алексиевич Чарота је академик и инострани члан САНУ.

Дан белоруске писмености је национални празник. Обележава се од 1994. године ради промовисања најбоље традиције националне културе штампане речи, духовности Белорусије и њених грађана. Одржава се у историјским и културним центрима, који су нераскидиво везани за живот познатих личности у земљи.

karic
Миланка Карић од министра информисања Ананич Лилије Станиславове у име Драгомира Ј. Карића, почасног конзула Белорусије у Србији примила је специјалну повељу за његов велики лични допринос у развоју међународних књижевних веза два народа као и активно партнерство у организацији Међународних округлих столова „Созвучије“
7

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име