Младенци са села

0
2051

Изузетно позитивно мишљење Драгомира Ј. Карића, заменика председника Покрета СНАГА СРБИЈЕ – БК о иницијативном предлогу организовања јединствене мултимедијалне смотре под називом „Село – СНАГА СРБИЈЕ”, као „сјајној идеји – како је он рекао – да се на једном месту окупе пре свега млади брачни парови носиоци пољопривредних газдинстава са простора целе Републике Србије ”, Извршни одбор Градског одбора Пократа СНАГА СРБИЈЕ – БК у Зрењанину прихватио је као знак недвосмислено изражене подршке сопствено предложеним и утврђеним програмским смерницама рада.

Таква квалификована и обавезујућа оцена, поткрепљена ставом да се у реализацију замашног пројекта укључи стручни тим Покрета СНАГА СРБИЈЕ – БК као и „Фондација Карић”, била је и повод да се у Зрењанину, у понедељак 5. септембра одржи седница Извршног одбора Градског одбора ПСС – БК, у присуству др Злате Лончар Ћетковић, мр Марка Биљића, чланова Извршног одбора Главног одбора ПСС – БК и Мирка Стаменковића члана Председништва ПСС – БК.

banat5

Указано је том приликом да је одржавање предложене смотре својеврсни начин афирмисања пројектованог и утврђеног опредељења Владе Републике Србије, као и основних смерница Програма Покрета СНАГА СРБИЈЕ- БК – о пољопривреди као стратешкој одредници развоја друштва. Посебно и из разлога, како је „уочене потребе да млади пољопривредници неизоставно треба да постану снажан и значајан замајац привредног развоја Републике Србије” ИО ПСС – БК констатујући да „млади из српских села данас немају своју манифестацију републичког значаја, а Србија нема обједињену „слику” живота и рада на сеоском подручју” покренута је инцијатива која у основи носи поруку неопходног очувања села као битног фактора демографске слике Србије.  Посебно је оправдано предложено регионално одржавана сусрета са младим пољопривредицима у најмање 50 градова Србије у којима би се организовала саветовања, едукације, симпозијуми, смотре, културно уметничке и етно приредбе. Као круна свих напора је централна смотра планирана да се једном годишње одржи у Београду.

Прва такве врсте била би управо организована 22. марта наредне године, на празник Младенци. Била би то акција у коју би се укључили, поред „Фондације БК“ ,и сва садашња велика приватна газдинства, која су, преме прелиминарним истраживањима, спремни да донирају младе брачне парове из редова свијих коопераната.

zrenjanin-panorama-1_660x330

Извршни одбор ГО ПСС за Зрењанин, који је већ основао Удружење под називом „Село – СНАГА СРБИЈЕ” и предао документацију Заводу за интелентуалну својину у Београду о заштити имена, садржаја и жига Манифестације, у уверењу је да ће назначена смотра окупило преко 4.000 младих пољопривредника, младих брачних парова из села и оних који су се вратили на село, затим чланова руралних и културно уметничких удружења, уз присуство свих релевантних агро учесника Републике Србије.

Извесно је да ће се Манифестацији прикључити и млади пољопривредници, сточари, ратари и повртари суседних земаља, пре свега Републике Мађарске у оквиру иницијативе о прекограничној сарадњи и очувању и неговању етно руралних вредности и развоја туризма у сеоским подручјима.

Зоран Такач, члан Извршног одбора задужен за предузетништво у Градском одбору ПСС БК у Зрењанину, назначио је да се, без обзира на летњу паузу, активно ради на правном регулисању формирања јединствене Асоцијације акционара повртара средњег Баната.

Подсећајући да је недавни сусрет преко стотину најзначајнијих банатских паора са  Драгомиром Ј. Карићем, о могућем пласману и извозу повртарских производа у земље евроазијског блока, оставио изузетан утисак и покренуо значајне иницијативе о снажнијем организовању и обједињавању пољопривредника, Такач је подвукао да такви непосредни разговори и сусрети уливају поверење о свестраној подршци коју управо очекују сви овдашњи агроучесници. Божидар Дринић, председник ИО Градског одбора ПСС – БК за Зрењанин назначио је да ће током наредна два месеца, тачније до краја октобра текуће године, како је то програмом и предвиђено, у најмање још седам градских месних и сеоских заједница на простору Општине бити формирани месни одбори Покрета.

Иницицијативним одборима за формирање општинских организација у суседним срединама Нови Бечеј, Сечањ и Житиште, Зрењанин ће пружити максималну подршку и интензивно се укључити у активности обједињавања програмских опредељења – став је Горана Јовановића, председника Градског одбора ПСС – БК у Зрењанину. Он је мишљења да ће оснажење Покрета посебно бити изражено кроз формирање Окружног одбора Покрета СНАГА СРБИЈЕ – БК, за подручје Средњобанатског управног округа. То ће, сматра он, умногоме олакшати и напоре активиста у другим окрузима Војводине, а сигурно у северно-банатским општинама Чоки, Новом Кнежевцу и Кањижи, са којима тесно сарађујемо.

Ових дана биће одржана и конференција за медије у Београду, у сарадњи са Привредном комором или неком државном институцијом, на коју ћемо позвати и представнике из других крајева Србије који су исказали намеру да нам се придруже у организацији манифестације младих брачних параова са села.

Информативна служба

Покрета СНАГА СРБИЈЕ-БК Зрењанин

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име