Сребрни јубилеј: 25 година од независности Казахстана и великог пријатељства са Србијом *ВИДЕО

0
2336


Ретко која држава нам се показала као искрен и одан пријатељ и партнер, као што је, географски тако далек, а суштински јако близак Казахстан.

Јаке пословне, а нарочито пријатељске и дипломатске везе спајају ове две земље, превасходно захваљујући породици Карић која деценијама гради позитиван имиџ Србије у свету. Са овом далеком земљом, осим искреног пријатељства, вежу нас јаке пословне везе, и не само то, народни посланик у Скупштини Србије, Миланка Карић је почасни конзул Казахстана.

Управо то је био повод да Казахстан свој „сребрни јубилеј“ прослави управо у „Вили Јелена“. Народни посланик и почасни конзул Казахстана, Миланка Карић, обратила се еминентним званицама из дипломатије, бизниса, културе и црквеног живота, осврнувши се на успешне године сарадње и велике пословне подухвате двају земаља.

Церемонији обележавања дана независности Казахстана присуствовала је, упркос бројним обавезама, председница Скупштине Србије, Маја Гојковић.

Окупљенима се обратио и амбасадор Републике Казахстан у Србији, Њ.Е. Г-дин Нурбакх Рустемов, захваливши се Србији на искреном пријатељству.

Историјат Казахстана

Казахстан (каз. Қазақстан, рус. Казахстан), службено Република Казахстан (каз. Қазақстан Республикасы, рус. Республика Казахстан) је држава у средњој Азији.[2] Површином је девета земља на свету, али већи део територија чини слабо насељена степа. На западу излази на Каспијско море. Граничи се на северу са Русијом, на истоку са Кином и на југу са Киргистаном, Узбекистаном и Туркменистаном.

Казахстан је девета држава по површини у свету, али је шездесет друга по броју становника са шест по квадратном километру. Број становника у 2006. години је износио око 15.300.000, за разлику од 1989. године када је број становника био око 16.400.000, због емиграције Руса и Поволошких Немаца.

Већи део историје простор данашњег Казахстана су насељавала номадска племена. До 16. века су се формирали Казаси као засебна група, састављена од три хорде. Руси су на овај простор први пут дошли у 18. веку, а до средине 19. века цели Казахстан је постао део Руске Империје. Након Октобарске револуције 1917. и Руског грађанског рата који је уследио, територија Казахстана неколико пута бива реорганизована да би 1936. године била основана Казашка ССР у оквиру Совјетског Савеза. Током 20. века Казахстан је био место многих совјетских пројеката, као што су Хрушчовљева „Девичанска поља“, затим космодром у Бајконуру и полигон у Семипалатинску, примарна совјетска локација за тестирање нуклеарног оружја.

Казахстан је прогласио независност 16. децембра 1991. године, као последња совјетска република која је то урадила. Дотадашњи комунистички лидер Нурсултан Назарбајев постао је први и досад једини председник Казахстана. Казахстан је чланица УН, ОЕБС, СЗО, Савета туркофоних држава, Партнерства за мир, Шангајске организације за сарадњу, ОДКБ, Заједнице независних држава и Евроазијске економске уније.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име