Srebrni jubilej: 25 godina od nezavisnosti Kazahstana i velikog prijateljstva sa Srbijom *VIDEO

0
2172


Retko koja država nam se pokazala kao iskren i odan prijatelj i partner, kao što je, geografski tako dalek, a suštinski jako blizak Kazahstan.

Jake poslovne, a naročito prijateljske i diplomatske veze spajaju ove dve zemlje, prevashodno zahvaljujući porodici Karić koja decenijama gradi pozitivan imidž Srbije u svetu. Sa ovom dalekom zemljom, osim iskrenog prijateljstva, vežu nas jake poslovne veze, i ne samo to, narodni poslanik u Skupštini Srbije, Milanka Karić je počasni konzul Kazahstana.

Upravo to je bio povod da Kazahstan svoj „srebrni jubilej“ proslavi upravo u „Vili Jelena“. Narodni poslanik i počasni konzul Kazahstana, Milanka Karić, obratila se eminentnim zvanicama iz diplomatije, biznisa, kulture i crkvenog života, osvrnuvši se na uspešne godine saradnje i velike poslovne poduhvate dvaju zemalja.

Ceremoniji obeležavanja dana nezavisnosti Kazahstana prisustvovala je, uprkos brojnim obavezama, predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković.

Okupljenima se obratio i ambasador Republike Kazahstan u Srbiji, NJ.E. G-din Nurbakh Rustemov, zahvalivši se Srbiji na iskrenom prijateljstvu.

Istorijat Kazahstana

Kazahstan (kaz. Қazaқstan, rus. Kazahstan), službeno Republika Kazahstan (kaz. Қazaқstan Respublikasы, rus. Respublika Kazahstan) je država u srednjoj Aziji.[2] Površinom je deveta zemlja na svetu, ali veći deo teritorija čini slabo naseljena stepa. Na zapadu izlazi na Kaspijsko more. Graniči se na severu sa Rusijom, na istoku sa Kinom i na jugu sa Kirgistanom, Uzbekistanom i Turkmenistanom.

Kazahstan je deveta država po površini u svetu, ali je šezdeset druga po broju stanovnika sa šest po kvadratnom kilometru. Broj stanovnika u 2006. godini je iznosio oko 15.300.000, za razliku od 1989. godine kada je broj stanovnika bio oko 16.400.000, zbog emigracije Rusa i Povoloških Nemaca.

Veći deo istorije prostor današnjeg Kazahstana su naseljavala nomadska plemena. Do 16. veka su se formirali Kazasi kao zasebna grupa, sastavljena od tri horde. Rusi su na ovaj prostor prvi put došli u 18. veku, a do sredine 19. veka celi Kazahstan je postao deo Ruske Imperije. Nakon Oktobarske revolucije 1917. i Ruskog građanskog rata koji je usledio, teritorija Kazahstana nekoliko puta biva reorganizovana da bi 1936. godine bila osnovana Kazaška SSR u okviru Sovjetskog Saveza. Tokom 20. veka Kazahstan je bio mesto mnogih sovjetskih projekata, kao što su Hruščovljeva „Devičanska polja“, zatim kosmodrom u Bajkonuru i poligon u Semipalatinsku, primarna sovjetska lokacija za testiranje nuklearnog oružja.

Kazahstan je proglasio nezavisnost 16. decembra 1991. godine, kao poslednja sovjetska republika koja je to uradila. Dotadašnji komunistički lider Nursultan Nazarbajev postao je prvi i dosad jedini predsednik Kazahstana. Kazahstan je članica UN, OEBS, SZO, Saveta turkofonih država, Partnerstva za mir, Šangajske organizacije za saradnju, ODKB, Zajednice nezavisnih država i Evroazijske ekonomske unije.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime