Округли сто на тему пријатељских односа и пословне сарадње Србије и Казахстана *ВИДЕО

0
2046


Највећа домаћа грађевинска фирма Енергопројект, која 20 година успешно гради у Казахстану, организовала је обележавање 25. годишњице независности Казахстана.

Учесници су били Владимир Миловановић, генерални директор Енергопројекта, његова екселенција Нурбарах Рустемов, амбасадор Републике Казахстан, Драгомир Карић, посланик у скупштини Републике Србије, представници Енергопројекта и делегације Казахстана.

Први се пристунима обратио Нурбарх Рустемов, рекавши да је Енергопројект успешним пословањем изградио такав имиџ у тој земљи због којег српске грађевинске фирме уживају велики углед у Казахстану.

„У Казахтану постоји сећање на некадашњу Југославији и из тих времена постоји веома добар однос према Србији и велики углед уживају грађевинске фирме“, рекао је Рустемов додајући да је добра сарадња не само у грађевинарству, већ и у туризму, угоститељству, кутлури и другим областима.

Између Србије и Казахстана нема нерешених питања, постоји узајмна подршка у свим важним међународним институцијама, рекао је Рустемов додајући да су створене могућности привредницима обе земље да се сарађују и развијају бизнис.

Он је рекао да би до лета наредне године требало да буде отворена директна авио линија између Београда и Астане и то би требао да буде велики подстицај за унапређење сарадње.

Рустемов је подсетио да између две земље постоји безвизни режим и да грађани могу до 30 дана без визе да буду на територији Србије и Казахстана.


„Чека нас велика перспектива у узајамним односима“, поручио је Рустемов.

Владимир Миловановић, генерални директор Енергопројект Холдинг, рекао је да је Енергопројект поставио нове границе квалитета градње у Астани и да су ове године имали част да отворе објекат нове банке у Астани.

„То је наш први пројекат у Астани и са поносом могу да кажем да је тај објекат наш инвеститор отворио у присуству казахстанског премијера, а посетио га је и председник Казахстана, као и премијер Србије Александар Вучић приликом посете Астани. Наш пројекат је поставио нове границе квалитета градње у Астани, по чему је Енергопројект познат на сва четири континента на којима ради“, рекао је Миловановић.

Он је казао да та компанија тренутно реализује део послова на изградњи хотела Ритз Царлтон, као и да су у току преговори о добијању великих и вредних пројеката у Казахстану.

„Енергопројект ради тек један делић и искористио је могуићности те земље. Са побољшањем билатералних односа две земље повећане су и шансе да добијемо веће и вредније послове“, рекао је Миловановић и додао да их је амбасадор Казахстана замолио да буду домаћини округлог стола поводом прославе јубилеја.

Казахстан је веома пријатељска земљ и огромно тржиште, истакао је Миловановић додајући да је реч о великој и богатој земљи.

Нови уговор у Казахстану вредан 26 милиона долара је потписан 31. августа ове године, само неколико месеци након успешне реализације и свечаног отварања модерног здања Форте банке у центру Астане.

Тај уговор доноси Енергопројекту још једну прилику да стекне значајну референцу пошто је реч о пројектовању и извођењу занатских радова и ентеријерском опремању луксузних апартмана и СПА центра у саставу престижног хотелског ланца Ритз Царлтон.

Енергопројект око 20 година реализује пројекте у Казахстану од којих се издвајају Винарија у Саријагашу, први хотел са пет звездица Цаспиан Ривиере Гранд Палаце, затим приватна болница Софие Мед Гроуп, тржни центри у градовима Атирау и Уралску, две метро станице у Алмати, деоница аутопута Амати – Акмола, нафтна база у Павлодару, дробилично – сортни комплекс, четири компресорске станице на траси гасовода од Казахстана према Кини и разни други стамбени и комерцијални објекти.

Свечаности је присуствовао и амбасадор Белорусије Владимир Чушев који је истакао да је добро што Србија жели да развије односе и са Истоком и Западом и да ће за нашу земљу веома важн о што су започети преговори са Евроазијском економском унијом о унификацији трговинског режима.

Народни посланик Драгомир Карић је рекао да Казахстану треба српска логистика и људи, пошто и сада тамо памте квалитет југословенких производа и фирми, као и да је Енергорпојект добар пример успешног пословања у тој земљи.

„Ја сам био један од првих почасних конзула Казахстана. Поносим се тиме да је Миланка Карић, народни посланих Републике Србије, и председник Парламенталне групе Србије и Казахстана у Народној скупштини Републике Србије и да развија добре односе два народа. Већ имамо прве кораке из области културе, постављен је споменик казахстанстком песнику Жамбилу Жабајеву, а у Казахстану је отворена улица која носи назив Никола Тесла у главном граду Астани“, рекао је Карић.

Око 30 српских компанија ради у Казахстану, а та земља се налази на 35. месту на листи Свеске банке Дуинг бизнис, речено је на скупу.

Председник Казахстана Нурсултан Назабајев боравио је у Србији крајем августа 2016, а у новембру је реализована и узвратна привредно -економска посета Србије тој земљи у организацији Пословног савета , а делегацију је предводио премијер Србије Александар Вучић.

 

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име