Okrugli sto na temu prijateljskih odnosa i poslovne saradnje Srbije i Kazahstana *VIDEO

0
1977


Najveća domaća građevinska firma Energoprojekt, koja 20 godina uspešno gradi u Kazahstanu, organizovala je obeležavanje 25. godišnjice nezavisnosti Kazahstana.

Učesnici su bili Vladimir Milovanović, generalni direktor Energoprojekta, njegova ekselencija Nurbarah Rustemov, ambasador Republike Kazahstan, Dragomir Karić, poslanik u skupštini Republike Srbije, predstavnici Energoprojekta i delegacije Kazahstana.

Prvi se pristunima obratio Nurbarh Rustemov, rekavši da je Energoprojekt uspešnim poslovanjem izgradio takav imidž u toj zemlji zbog kojeg srpske građevinske firme uživaju veliki ugled u Kazahstanu.

„U Kazahtanu postoji sećanje na nekadašnju Jugoslaviji i iz tih vremena postoji veoma dobar odnos prema Srbiji i veliki ugled uživaju građevinske firme“, rekao je Rustemov dodajući da je dobra saradnja ne samo u građevinarstvu, već i u turizmu, ugostiteljstvu, kutluri i drugim oblastima.

Između Srbije i Kazahstana nema nerešenih pitanja, postoji uzajmna podrška u svim važnim međunarodnim institucijama, rekao je Rustemov dodajući da su stvorene mogućnosti privrednicima obe zemlje da se sarađuju i razvijaju biznis.

On je rekao da bi do leta naredne godine trebalo da bude otvorena direktna avio linija između Beograda i Astane i to bi trebao da bude veliki podsticaj za unapređenje saradnje.

Rustemov je podsetio da između dve zemlje postoji bezvizni režim i da građani mogu do 30 dana bez vize da budu na teritoriji Srbije i Kazahstana.


„Čeka nas velika perspektiva u uzajamnim odnosima“, poručio je Rustemov.

Vladimir Milovanović, generalni direktor Energoprojekt Holding, rekao je da je Energoprojekt postavio nove granice kvaliteta gradnje u Astani i da su ove godine imali čast da otvore objekat nove banke u Astani.

„To je naš prvi projekat u Astani i sa ponosom mogu da kažem da je taj objekat naš investitor otvorio u prisustvu kazahstanskog premijera, a posetio ga je i predsednik Kazahstana, kao i premijer Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete Astani. Naš projekat je postavio nove granice kvaliteta gradnje u Astani, po čemu je Energoprojekt poznat na sva četiri kontinenta na kojima radi“, rekao je Milovanović.

On je kazao da ta kompanija trenutno realizuje deo poslova na izgradnji hotela Ritz Carlton, kao i da su u toku pregovori o dobijanju velikih i vrednih projekata u Kazahstanu.

„Energoprojekt radi tek jedan delić i iskoristio je moguićnosti te zemlje. Sa poboljšanjem bilateralnih odnosa dve zemlje povećane su i šanse da dobijemo veće i vrednije poslove“, rekao je Milovanović i dodao da ih je ambasador Kazahstana zamolio da budu domaćini okruglog stola povodom proslave jubileja.

Kazahstan je veoma prijateljska zemlj i ogromno tržište, istakao je Milovanović dodajući da je reč o velikoj i bogatoj zemlji.

Novi ugovor u Kazahstanu vredan 26 miliona dolara je potpisan 31. avgusta ove godine, samo nekoliko meseci nakon uspešne realizacije i svečanog otvaranja modernog zdanja Forte banke u centru Astane.

Taj ugovor donosi Energoprojektu još jednu priliku da stekne značajnu referencu pošto je reč o projektovanju i izvođenju zanatskih radova i enterijerskom opremanju luksuznih apartmana i SPA centra u sastavu prestižnog hotelskog lanca Ritz Carlton.

Energoprojekt oko 20 godina realizuje projekte u Kazahstanu od kojih se izdvajaju Vinarija u Sarijagašu, prvi hotel sa pet zvezdica Caspian Riviere Grand Palace, zatim privatna bolnica Sofie Med Group, tržni centri u gradovima Atirau i Uralsku, dve metro stanice u Almati, deonica autoputa Amati – Akmola, naftna baza u Pavlodaru, drobilično – sortni kompleks, četiri kompresorske stanice na trasi gasovoda od Kazahstana prema Kini i razni drugi stambeni i komercijalni objekti.

Svečanosti je prisustvovao i ambasador Belorusije Vladimir Čušev koji je istakao da je dobro što Srbija želi da razvije odnose i sa Istokom i Zapadom i da će za našu zemlju veoma važn o što su započeti pregovori sa Evroazijskom ekonomskom unijom o unifikaciji trgovinskog režima.

Narodni poslanik Dragomir Karić je rekao da Kazahstanu treba srpska logistika i ljudi, pošto i sada tamo pamte kvalitet jugoslovenkih proizvoda i firmi, kao i da je Energorpojekt dobar primer uspešnog poslovanja u toj zemlji.

„Ja sam bio jedan od prvih počasnih konzula Kazahstana. Ponosim se time da je Milanka Karić, narodni poslanih Republike Srbije, i predsednik Parlamentalne grupe Srbije i Kazahstana u Narodnoj skupštini Republike Srbije i da razvija dobre odnose dva naroda. Već imamo prve korake iz oblasti kulture, postavljen je spomenik kazahstanstkom pesniku Žambilu Žabajevu, a u Kazahstanu je otvorena ulica koja nosi naziv Nikola Tesla u glavnom gradu Astani“, rekao je Karić.

Oko 30 srpskih kompanija radi u Kazahstanu, a ta zemlja se nalazi na 35. mestu na listi Sveske banke Duing biznis, rečeno je na skupu.

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazabajev boravio je u Srbiji krajem avgusta 2016, a u novembru je realizovana i uzvratna privredno -ekonomska poseta Srbije toj zemlji u organizaciji Poslovnog saveta , a delegaciju je predvodio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

 

 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime