Srbija može da pomogne reformama u Kazahstanu

0
3812

Srpski stručnjaci o poruci predsednika Kasima Žomarta K. Tokajeva Kazahstancima o nastavku modernizacije države

Na skupu koji je u Beogradu organizovala ambasada Kazahstana i počasni konzul Kazahstana Milanka Karić, učestvovali eminentni eksperti za međunarodne odnose, univerzitetski profesori i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Srbije, istaknuta je podrška najavljenim procesima u jednoj od najbogatijih zemalja u centralnoj Aziji, a narodni poslanik Dragomir J. Karić naglasio je da možemo prijateljskoj državi pružiti veliku podršku u oblasti privrede i ekonomije, a posebno poljoprivrede

Poruka koju je novoizabrani predsednik Kazahstana Kasim-Žomart K. Tokajev uputio ne samo svom narodu već i celokupnoj svetskoj zajednici predstavljajući platformu „Konstruktivni društveni dijalog – osnova stabilnosti i prosperiteta Kazahstana“ bila je povod da se u Beogradu održi okrugli sto i debata kojoj su prisustvovali eminentni eksperti za međunarodne odnose, univerzitetski profesori, predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Srbije, kao i narodni poslanik Dragomir J. Karić.

Događaj je upriličen u prostorijama Alfa BK univerziteta u organizaciji Ambasade Republike Kazahstan i počasnog konzula Kazahstana u Srbiji narodne poslanice Milanke Karić.

Otvarajući skup rektorka Jozefina Beke Trivunac istakla je da se poruka zasniva na pet ključnih tačaka, koje je potom prisutnima detaljno obrazložio Asen Kaškenov, otpravnik poslova u Konzulatu Republike Kazahstan. On je kazao da je prvi cilj stvaranje savremene efikasne države, drugi obezbeđivanje prava i bezbednosti građana, treći je okrenut ka razvijenoj i inkluzivnoj ekonomiji, četvrti novoj etapi društvene modernizacije, a peti jačanju regiona.

Kaškenov je naglasio da je izlaganje predsednika Kazahstana orijentir koji će odrediti ciljeve i zadatke razvoja države.

– Predsednik Kasim-Žomart K. Tokajev je izjavio da će biti obezbeđena naslednost političkog kursa. To znači da će se sve reforme koje se budu u narednom periodu sprovodile zasnivati na utvrđenom kursu koji je dokazao svoju efikasnost. To je onaj kurs koji je utvrdio i trasirao prvi predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev sa svojim timom – rekao je Kaškenov učesnicima okruglog stola.

Podsetimo, tokom predstavljanja platforme 2. septembra na zajedničkom zasedanju oba doma Parlamenta šef države je predstavio i niz inicijativa koje su usmerene ka povećanju efikasnosti državnog aparata, podršku višepartijskom sistemu i političkoj konkurenciji. On je posebno istakao da će se političke reforme realizovati bez „srljanja“, dosledno, uporno i promišljeno i naglasio da uspešne ekonomske reforme više nisu moguće bez modernizacije društveno-političkog života.

Zajednički zadatak je, podvukao je predsednik Tokajev, da zaživi koncept „Države koja sluša“, koji će operativno i efikasno da reaguje na sve konstruktivne zahteve građana i koji će dovesti do jačanja građanskog društva.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić istakao je da je Kazahstan lider u centralnoj Aziji, baš kao što je Srbija lider u ovom delu Evrope. Dodao je da su politički odnosi između prvog predsednika suverenog Kazahstana Nursulatana Nazarbajeva kao i njegovog naslednika Kasima Tokajeva sa bivšim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i sadašnjim Aleksandrom Vučićem na izuzetno visokom nivou.

On je naglasio da Srbija može aktivno da se angažuje u jednom delu reformi koje su precizirane u platformi.

– Kazahstan je država od 2,7 miliona kvadratnih kilometara i 19 miliona stanovnika. Znači, vrlo mali broj stanovnika u odnosu na ogromnu teritoriju. To je zemlja bogata prirodnim resursima, ali to bogatstvo je u dubini zemlje i treba ga osvojiti. Kazahstan je generator i pokretač Evroazijske ekonomske unije, koja je bila ideja predsednika Nursulatana Nazarbejava. Sporazum koji će Srbija potpisati sa Evroazijskom unijom u oktobru je izuzetno važno za našu zemlju, kako iz ugla bezbednosti, tako i iz ugla ekonomije. Jednostavno, ako ste ekonomski jaki vi ste bezbedni – naglasio je Dragomir J. Karić, koji sa svojom porodicom više od 40 godina uspešno posluje u Kazahstanu i koji je po sticanju nezavisnosti Kazahstana nakon raspada SSSR proglašen 1992. godine za počasnog konzula te zemlje u Kanadi gde je intenzivno radio na njenoj afirmaciji.

On je dodao da se otvara prostor za još intenzivniji prodor kompanija iz Srbije na to tržište.

– U ovoj poslanici predsednika Tokajeva vidim veliki podsticaj da i mi učestvujemo u strategiji razvoja Kazahstana u oblasti privrede, ekonomije, finansija, u pre svega poljoprivrede. Eto šanse za Srbiju da radi i da gradi na tako velikom prostranstvu – rekao je Karić.

Simon Dragomira Karić je naglasio da kompanije iz Srbije, predvođene BK Teslom, već realizuju multifunkcionalni poslovno-stambeni kompleks od 1,2 miliona kvadratnih metara u glavnom gradu Kazahstana, plod bliske saradnje predsednika Nursultana Nazarbajeva i Aleksandra Vučića, koji je i postavio kamen temeljac pre godinu dana.

Na izuzetno posećenom okruglom stolu svoja iskustva u saradnji sa Kazahstanom i podršku reformama izneli su brojni stručnjaci, među kojima i generalni sekretar Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije Velibor Stević i doktorantkinja Milica Simić, koja svoju doktorsku tezu zasniva upravo na važnosti i principima Evroazijske unije.

Obraćanje Predsednika Kasim-Žomarta Tokajeva narodu Kazahstana možete pročitati ovdehttps://snagasrbije.com/obracanje-predsednika-kasim-zomarta-tokajeva-narodu-kazahstana/

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime