Србија може да помогне реформама у Казахстану

0
3768

Српски стручњаци о поруци председника Касима Жомарта К. Токајева Казахстанцима о наставку модернизације државе

На скупу који је у Београду организовала амбасада Казахстана и почасни конзул Казахстана Миланка Карић, учествовали еминентни експерти за међународне односе, универзитетски професори и представници Министарства спољних послова Србије, истакнута је подршка најављеним процесима у једној од најбогатијих земаља у централној Азији, а народни посланик Драгомир Ј. Карић нагласио је да можемо пријатељској држави пружити велику подршку у области привреде и економије, а посебно пољопривреде

Порука коју је новоизабрани председник Казахстана Касим-Жомарт К. Токајев упутио не само свом народу већ и целокупној светској заједници представљајући платформу „Конструктивни друштвени дијалог – основа стабилности и просперитета Казахстана“ била је повод да се у Београду одржи округли сто и дебата којој су присуствовали еминентни експерти за међународне односе, универзитетски професори, представници Министарства спољних послова Србије, као и народни посланик Драгомир Ј. Карић.

Догађај је уприличен у просторијама Алфа БК универзитета у организацији Амбасаде Републике Казахстан и почасног конзула Казахстана у Србији народне посланице Миланке Карић.

Отварајући скуп ректорка Јозефина Беке Тривунац истакла је да се порука заснива на пет кључних тачака, које је потом присутнима детаљно образложио Асен Кашкенов, отправник послова у Конзулату Републике Казахстан. Он је казао да је први циљ стварање савремене ефикасне државе, други обезбеђивање права и безбедности грађана, трећи је окренут ка развијеној и инклузивној економији, четврти новој етапи друштвене модернизације, а пети јачању региона.

Кашкенов је нагласио да је излагање председника Казахстана оријентир који ће одредити циљеве и задатке развоја државе.

– Председник Касим-Жомарт К. Токајев је изјавио да ће бити обезбеђена наследност политичког курса. То значи да ће се све реформе које се буду у наредном периоду спроводиле заснивати на утврђеном курсу који је доказао своју ефикасност. То је онај курс који је утврдио и трасирао први председник Казахстана Нурсултан Назарбајев са својим тимом – рекао је Кашкенов учесницима округлог стола.

Подсетимо, током представљања платформе 2. септембра на заједничком заседању оба дома Парламента шеф државе је представио и низ иницијатива које су усмерене ка повећању ефикасности државног апарата, подршку вишепартијском систему и политичкој конкуренцији. Он је посебно истакао да ће се политичке реформе реализовати без „срљања“, доследно, упорно и промишљено и нагласио да успешне економске реформе више нису могуће без модернизације друштвено-политичког живота.

Заједнички задатак је, подвукао је председник Токајев, да заживи концепт „Државе која слуша“, који ће оперативно и ефикасно да реагује на све конструктивне захтеве грађана и који ће довести до јачања грађанског друштва.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић истакао је да је Казахстан лидер у централној Азији, баш као што је Србија лидер у овом делу Европе. Додао је да су политички односи између првог председника сувереног Казахстана Нурсулатана Назарбајева као и његовог наследника Касима Токајева са бившим председником Србије Томиславом Николићем и садашњим Александром Вучићем на изузетно високом нивоу.

Он је нагласио да Србија може активно да се ангажује у једном делу реформи које су прецизиране у платформи.

– Казахстан је држава од 2,7 милиона квадратних километара и 19 милиона становника. Значи, врло мали број становника у односу на огромну територију. То је земља богата природним ресурсима, али то богатство је у дубини земље и треба га освојити. Казахстан је генератор и покретач Евроазијске економске уније, која је била идеја председника Нурсулатана Назарбејава. Споразум који ће Србија потписати са Евроазијском унијом у октобру је изузетно важно за нашу земљу, како из угла безбедности, тако и из угла економије. Једноставно, ако сте економски јаки ви сте безбедни – нагласио је Драгомир Ј. Карић, који са својом породицом више од 40 година успешно послује у Казахстану и који је по стицању независности Казахстана након распада СССР проглашен 1992. године за почасног конзула те земље у Канади где је интензивно радио на њеној афирмацији.

Он је додао да се отвара простор за још интензивнији продор компанија из Србије на то тржиште.

– У овој посланици председника Токајева видим велики подстицај да и ми учествујемо у стратегији развоја Казахстана у области привреде, економије, финансија, у пре свега пољопривреде. Ето шансе за Србију да ради и да гради на тако великом пространству – рекао је Карић.

Симон Драгомира Карић је нагласио да компаније из Србије, предвођене БК Теслом, већ реализују мултифункционални пословно-стамбени комплекс од 1,2 милиона квадратних метара у главном граду Казахстана, плод блиске сарадње председника Нурсултана Назарбајева и Александра Вучића, који је и поставио камен темељац пре годину дана.

На изузетно посећеном округлом столу своја искуства у сарадњи са Казахстаном и подршку реформама изнели су бројни стручњаци, међу којима и генерални секретар Удружења индустријалаца и предузетника Србије Велибор Стевић и докторанткиња Милица Симић, која своју докторску тезу заснива управо на важности и принципима Евроазијске уније.

Обраћање Председника Касим-Жомарта Токајева народу Казахстана можете прочитати овде https://snagasrbije.com/obracanje-predsednika-kasim-zomarta-tokajeva-narodu-kazahstana/

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име