Srbija i Belorusija, dve decenije prijateljstva / foto-izložba

0
2181

Belorusija i Srbija, tadašnja Jugoslavija, pre 20 godina otpočele su diplomatske odnose. Prijem povodom jubileja bio je prilika da ambasada Belorusije u Beogradu oceni dosadašnje odnose i potvrdi inicijative Belorusije i Srbije da se pojača pre svega ekonomska saradnja.

Prijem u čast obeležavanja 20 godina diplomatskih odnosa Belorusije i Srbije, ambasada je priredila u novom zdanju Jugoslovenske kinoteke.

Zvanice su na foto-izložbi videle kako su tekle te dve decenije, izvedene su narodne pesme Belorusije, i prikazan kraći film o toj zemlji. Pred brojnim zvanicama iz političkog i kulturnog života Srbije, ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev potvrdio je prijateljske odnose dveju zemalja.

„Jubilej obeležavamo lepim dostignućima. Došli smo u novu etapu naših odnosa. Politički dijalog je u usponu, naši odnosi u celini se razvijaju u pravcu povećanja političkog i privrednog segmenta. Ovde je i bezvizni režim, i režim slobodne trgovine“, kaže ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev.

U Srbiji je osnovano nekoliko društava Srpsko-beloruskog prijateljstva. Društvo iz Beograda radi na promociji svh vidova saradnje naših zemalja.

„Mi smo narodna diplomatija, most između dva naroda koja su braća po svim pitanjima“, kaže Dragana Kuzmanović, predsednica Društva srpsko-beloruskog prijateljstva.

U Narodnoj skupštini Srbije radi Poslanička grupa prijateljstva sa Republikom Belorusijom, sa pedeset sedam članova, prvenstveno na unapređenju odnosa i saradnje.

„Beloruska država je otvorena, bez ikakvih uslovljavanja, da radi sa Srbijom i srpskim kompanijama. Srpske kompanije imaju u Beloruskoj državi posao negde blizu pet milijardi dolara“, ukazuje Dragomir Karić, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Belorusijom.

Za poslednjih 15 godina, izvoz Srbije u Belorusiju povećan je 20 puta, a samo tokom 2013. porastao je za 17 odsto u odnosu na prethodnu. Belorusija smatra da trgovina može biti i daleko veća.

„Imam zahteve od dvojice naših šefova država još da unapredimo, i da bude 500 miliona evra. Za sada imam, kao rezultat 2013. godine, 200 liliona dolara. Znači zadatak je ozbiljan ali ostvariv“, ističe ambasador Čušev.

U naredna tri dana, u novom zdanju Kinoteke biće prikazana najreprezentativnija dela savremene beloruske kinematografije. Program će otvarati animirani filmovi, specifični po slovenskom senzibilitetu, a slediće ih igrani filmovi najpoznatijih beloruskih reditelja Aleksandra Kolbiševa, Jelene Turov i Aleksandra Butora.

 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime