Србија и Белорусија, две деценије пријатељства / фото-изложба

0
2198

Белорусија и Србија, тадашња Југославија, пре 20 година отпочеле су дипломатске односе. Пријем поводом јубилеја био је прилика да амбасада Белорусије у Београду оцени досадашње односе и потврди иницијативе Белорусије и Србије да се појача пре свега економска сарадња.

Пријем у част обележавања 20 година дипломатских односа Белорусије и Србије, амбасада је приредила у новом здању Југословенске кинотеке.

Званице су на фото-изложби виделе како су текле те две деценије, изведене су народне песме Белорусије, и приказан краћи филм о тој земљи. Пред бројним званицама из политичког и културног живота Србије, амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев потврдио је пријатељске односе двеју земаља.

„Јубилеј обележавамо лепим достигнућима. Дошли смо у нову етапу наших односа. Политички дијалог је у успону, наши односи у целини се развијају у правцу повећања политичког и привредног сегмента. Овде је и безвизни режим, и режим слободне трговине“, каже амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев.

У Србији је основано неколико друштава Српско-белоруског пријатељства. Друштво из Београда ради на промоцији свх видова сарадње наших земаља.

„Ми смо народна дипломатија, мост између два народа која су браћа по свим питањима“, каже Драгана Кузмановић, председница Друштва српско-белоруског пријатељства.

У Народној скупштини Србије ради Посланичка група пријатељства са Републиком Белорусијом, са педесет седам чланова, првенствено на унапређењу односа и сарадње.

„Белоруска држава је отворена, без икаквих условљавања, да ради са Србијом и српским компанијама. Српске компаније имају у Белоруској држави посао негде близу пет милијарди долара“, указује Драгомир Карић, председник Посланичке групе пријатељства са Белорусијом.

За последњих 15 година, извоз Србије у Белорусију повећан је 20 пута, а само током 2013. порастао је за 17 одсто у односу на претходну. Белорусија сматра да трговина може бити и далеко већа.

„Имам захтеве од двојице наших шефова држава још да унапредимо, и да буде 500 милиона евра. За сада имам, као резултат 2013. године, 200 лилиона долара. Значи задатак је озбиљан али остварив“, истиче амбасадор Чушев.

У наредна три дана, у новом здању Кинотеке биће приказана најрепрезентативнија дела савремене белоруске кинематографије. Програм ће отварати анимирани филмови, специфични по словенском сензибилитету, а следиће их играни филмови најпознатијих белоруских редитеља Александра Колбишева, Јелене Туров и Александра Бутора.

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име