SPC slavi svetog Joanikija, Olivera Karić hramovnu slavu crkve koju je podigla u Orašcu *VIDEO/FOTO

0
2788

Srpska pravoslavna crkva 16. septembra molitveno proslavlja svetog patrijarha Joanikija.

Olivera Karić, sa svojom braćom, danas slavi hramovnu slavu crkve, koju je podigla 2012. godine na porodičnom imanju u Orašcu kod Aranđelovca.

Svetu arhijerejsku liturgiju služilo je sveštenstvo Eparhije šumadijske, a blagosiljan je i slavski kolač koji je presekao namesnik vladike Jovana, otac Mića Ćirković.

Po običaju i tradiciji prva se i ove godine pričestila majka Olivere Karić koja u monaškom životu nosi ime mati Angelina, a za njom i ostali članovi porodice, meštani Orašca i mnogobrojni gosti koji su došli da čestitaju slavu.

Posle pročitanog jevanđelja u prigodnoj i nadahnutoj očinskoj besedi, otac Aleksandar podsetio je da je Sveti Joanikije bio duhovni vođa Srpskog naroda u veoma teškim vremenima i da smo mi kao naslednici Srpskog roda dužni da čuvamo porodicu i Srpstvo baš tako kako i Bog čuva nas.

„Pravoslavlje moramo čuvati kako bismo znali čiji smo potomci, ali i da bismo bili dostojni preci našim naslednicima. Molimo se Bogu i današnjem Svetom Joanikiju kako bi se njihove molitve čule do našeg mučenog i stradalnog Kosova i Metohija. Braćo i sestre pomozimo svakome ko je u nevolji pa ćemo tako najbolje ispuniti jevanđeosku zapovest da ljubimo jedni druge. Neka je blagosloven praznik porodici Karić sa željom za dobrim zdravljem pa da se ovde sabiramo još mnogo, mnogo godina a posle nas i naši potomci“, rekao je otac Aleksandar.

Za sveštenstvo i goste, po tradiciji je priređena i trpeza ljubavi. Liturgija i trpeza ljubavi služena je za zdravlje Oliverinog brata Sretena Karića.

Olivera Karić, crkvu Sv. Joanikija podigla je sa sinom Aleksandrom u čast upokojenog oca, Janićija Karića.

Joanikije je rođen u okolini Prizrena. Srpski kralj Stefan Dušan sa mesta arhiepiskopa, saborski ga je uzvisio na stepen patrijarha. Upokojio se 1354. godine. Sahranjen je u srednjoj crkvi Pećke patrijaršije a i danas se tamo nalazi u crkvi Svetih apostola.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime