СПЦ слави светог Јоаникија, Оливера Карић храмовну славу цркве коју је подигла у Орашцу *ВИДЕО/ФОТО

0
2931

Српска православна црква 16. септембра молитвено прославља светог патријарха Јоаникија.

Оливера Карић, са својом браћом, данас слави храмовну славу цркве, коју је подигла 2012. године на породичном имању у Орашцу код Аранђеловца.

Свету архијерејску литургију служило је свештенство Епархије шумадијске, а благосиљан је и славски колач који је пресекао намесник владике Јована, отац Мића Ћирковић.

По обичају и традицији прва се и ове године причестила мајка Оливере Карић која у монашком животу носи име мати Ангелина, а за њом и остали чланови породице, мештани Орашца и многобројни гости који су дошли да честитају славу.

После прочитаног јеванђеља у пригодној и надахнутој очинској беседи, отац Александар подсетио је да је Свети Јоаникије био духовни вођа Српског народа у веома тешким временима и да смо ми као наследници Српског рода дужни да чувамо породицу и Српство баш тако како и Бог чува нас.

„Православље морамо чувати како бисмо знали чији смо потомци, али и да бисмо били достојни преци нашим наследницима. Молимо се Богу и данашњем Светом Јоаникију како би се њихове молитве чуле до нашег мученог и страдалног Косова и Метохија. Браћо и сестре помозимо свакоме ко је у невољи па ћемо тако најбоље испунити јеванђеоску заповест да љубимо једни друге. Нека је благословен празник породици Карић са жељом за добрим здрављем па да се овде сабирамо још много, много година а после нас и наши потомци“, рекао је отац Александар.

За свештенство и госте, по традицији је приређена и трпеза љубави. Литургија и трпеза љубави служена је за здравље Оливериног брата Сретена Карића.

Оливера Карић, цркву Св. Јоаникија подигла је са сином Александром у част упокојеног оца, Јанићија Карића.

Јоаникије је рођен у околини Призрена. Српски краљ Стефан Душан са места архиепископа, саборски га је узвисио на степен патријарха. Упокојио се 1354. године. Сахрањен је у средњој цркви Пећке патријаршије а и данас се тамо налази у цркви Светих апостола.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име