SLAVA MANASTIRA PEĆKA PATRIJARŠIJA 2015. (VIDEO-FOTO)

0
3160


Oro se vilo kraj manastira Pećka Patrijaršija, prvi put na praznik Pokrova Presvete Bogorodice posle niko se više ni neseća koliko dugih godina. Svečano odenuti u tradicionalnu nošnju momci i devojke iz svih krajeva Kosmeta, članice Kola srpskih sestara iz Beograda, svili su se saborno oko svoje velike svetinje i patrijarha Irineja da na jedan od najsvečanijih datuma u srpskom Pravoslavnom kalendaru preseku slavski kolač. A domaćin slave, jedne od crkava manastira Pećke Patrijaršije, i ove godine po tradiciji porodica Karić. Zoran Karić slavu je preneo svom bratu Sretenu Kariću.

Praznik Pokrova Presvete Bogorodice slave uglavnom slovesnki narodi, Rusi, Bugari i Srbi. U našoj zemlji dve velike svetinje posvećene su Pokrovu, jedna je u Manstiru Paćka Patrijaršija a druga u selu Đunis. Đuniska crkva važi za zadužbinu svetejšeg patrijarha još iz vremena dok je bio episkop niški, međutim svestan težine aktuelnog trenutka patrijarh Irinej ne prpušta priliku da svake godine, ipak bude tamo gde je najteže. A na Kosovu i Metohiji najteže je kroz vekove o tome svedoči pećka crkva kao zadužbina svi arhiepiskopa i patrjaraha srpskih.

Gradonačelnik Peći Gazmend Muhadžeri, sa svojim saradnicima često obilazi manastir, slavu svakog oktobra sestrinstvu i mati igumaniji Fevroniji čestita lično. U vrh sofre sedi pored patrijarha i predstavnika vlade Srbije iz Beograda, nazdravlja srpskoj svetinji. A najveći utisak svečarskog slavlja ove godine mladi su polaznici prizreneske bogoslovije. Pre četiri godine vladika raško – prizrenski Teodosije iz pepela je podigao nekadašnju Bogoslovsku školu Sv Ćirila i Metodija i u nju upisao svega desetak dečaka. Danas, su to stasiti, zdravi, naočiti momci koji govore jezike, igraju i pevaju.

Patrijar Irinej održao je pomen sahranjenima na manastirskom groblju među kojima je pre pet godina sahranjen i Janićije Stojanov Karić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime