СЛАВА МАНАСТИРА ПЕЋКA ПАТРИЈАРШИЈA 2015. (ВИДЕО-ФОТО)

0
3220


Оро се вило крај манастира Пећка Патријаршија, први пут на празник Покрова Пресвете Богородице после нико се више ни несећа колико дугих година. Свечано оденути у традиционалну ношњу момци и девојке из свих крајева Космета, чланице Кола српских сестара из Београда, свили су се саборно око своје велике светиње и патријарха Иринеја да на један од најсвечанијих датума у српском Православном календару пресеку славски колач. А домаћин славе, једне од цркава манастира Пећке Патријаршије, и ове године по традицији породица Карић. Зоран Карић славу је пренео свом брату Сретену Карићу.

Празник Покрова Пресвете Богородице славе углавном словеснки народи, Руси, Бугари и Срби. У нашој земљи две велике светиње посвећене су Покрову, једна је у Манстиру Паћка Патријаршија а друга у селу Ђунис. Ђуниска црква важи за задужбину светејшег патријарха још из времена док је био епископ нишки, међутим свестан тежине актуелног тренутка патријарх Иринеј не прпушта прилику да сваке године, ипак буде тамо где је најтеже. А на Косову и Метохији најтеже је кроз векове о томе сведочи пећка црква као задужбина сви архиепископа и патрјараха српских.

Градоначелник Пећи Газменд Мухаџери, са својим сарадницима често обилази манастир, славу сваког октобра сестринству и мати игуманији Февронији честита лично. У врх софре седи поред патријарха и представника владе Србије из Београда, наздравља српској светињи. А највећи утисак свечарског славља ове године млади су полазници призренеске богословије. Пре четири године владика рашко – призренски Теодосије из пепела је подигао некадашњу Богословску школу Св Ћирила и Методија и у њу уписао свега десетак дечака. Данас, су то стасити, здрави, наочити момци који говоре језике, играју и певају.

Патријар Иринеј одржао је помен сахрањенима на манастирском гробљу међу којима је пре пет година сахрањен и Јанићије Стојанов Карић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име