Sastanak poslanika Karića i delegacije o situlciji FŠV „GOŠA“ Smederevska Palanka

0
2342

Narodni poslanik Dragomir J. Karić je primio u Narodnoj skupštini Republike Srbije delegaciju Udruženja diplomiranih mašinskih inženjera Srbije koju su činili eksperti za železničko mašinstvo: mr Luka Čupković, dipl.maš.inž; David Vojinović, dipl.maš.inž; Tomislav Krstić,dipl.maš.inž; Milutin Šćepanović, dipl.maš.inž; Zoran Ljubisavljević,dipl.inž.elek; Miroslav Krstić,dipl.maš.inž.

Tema sastanka je bila situacija u kojoj se nalazi FŠV „GOŠA“ Smederevska Palanka i perspektiva za opsanak na tražištu.

Gosti su izneli argumente koji nedvosmisleno ukazuju da FŠV „GOŠA“ ima perspektivu i da može da opstane uz neophodnu asistenciju države.

Istaknut je značaj fabrike u nekadašnoj Jugoslaviji, kao i da su se upravo tu proizvodili vagoni kojima se opremala Evropa i kojima se putovalo iz Beograda ka regionu, ali i evropskim prestonicama. Fabrika je takođe bila pionir u bivšoj Jugoslaviji i postavljala je standarde. Tome u prilog ide i da je prvi elektronski voz upravo proizveden u Goši, čiji se rad bazira na nemačkoj tehničkoj školi, što je samo dodatna potvrda kvaliteta. 2002. godine je uspostavljen dogovor sa uspešnom kompanijom iz Švajcarske Štadler koja je prepoznala FŠV „Goša“ kao visokokvalitetnu fabriku i bila izrazito zainteresovana za ulaganja.

Fabrika „Goša“ je osnovana pre 95 godina, trenutno se nalazi pod stečajem i neformalni lajt motiv je „Doživeti stotu“. Izazovi su višestruki i složeni. Fabrika radi delimičnim kapacitetom, te je jedan od izazova da se nađe posla koji bi se obavljao. Sa druge strane javlja se problem i vezan za stručni kadar, odnosno da će u skorijoj budućnosti postajati manjak visokostručnog osoblja koji bi mogao obučavati buduće generacije. Sveukupnom stanju doprinosi i činjenica da se železnička industrija nalaži u veoma teškom i izazovnom položaju.
S toga je neophodnao da se hitno donese strateški plan koji treba da reši dva pitanja- budućnost železničke industrije u Srbiji i mere koje se moraju preduzeti kako bi FŠV „Goša“ opstala.

Gosti su istakli argumente koji ukazuju da „Goša“ ima sve neophodne elemente, ispunjava tehničke standarde i ima opremu i da je neophodno preuzeti sve mere da se FŠV sačuva i da opstane bez dominirajućeg stranog faktora.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić je iskazao razumevanje za izložen problem i izrazio spremnost da aktivno učestvuje u rešavanju ovog pitanja. On je gostima predložio da se , nakon izbora , obrate gradonačelniku Smederevske Palanke i da upute zajedničko pismo ministarki Zorani Mihajlović, da se njoj predoči ceo problem, u cilju nalaženja rešenja.

On je, takođe, predložio gostima da sačine plan i program koji bi se dalje potencijalno implementirao u program Vlade.

Zajednički zaključak sastanka jeste da je ovo pitanje od velike važnosti i da je ovaj sastanak samo prvi u nizu. Gosti su iskazali veliku zahvalnost narodnom poslaniku Dragomiru J. Kariću na vrlo brzom odgovoru, spremnosti da se sa njima sastane, da njemu kao uspešnom privredniku iznesu problem, kao i na spremnosti da pomogne u rešavanju ovog pitanja.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime