Састанак посланика Карића и делегације о ситулцији ФШВ „ГОША“ Смедеревска Паланка

0
2424

Народни посланик Драгомир Ј. Карић је примио у Народној скупштини Републике Србије делегацију Удружења дипломираних машинских инжењера Србије коју су чинили експерти за железничко машинство: мр Лука Чупковић, дипл.маш.инж; Давид Војиновић, дипл.маш.инж; Томислав Крстић,дипл.маш.инж; Милутин Шћепановић, дипл.маш.инж; Зоран Љубисављевић,дипл.инж.елек; Мирослав Крстић,дипл.маш.инж.

Тема састанка је била ситуација у којој се налази ФШВ „ГОША“ Смедеревска Паланка и перспектива за опсанак на тражишту.

Гости су изнели аргументе који недвосмислено указују да ФШВ „ГОША“ има перспективу и да може да опстане уз неопходну асистенцију државе.

Истакнут је значај фабрике у некадашној Југославији, као и да су се управо ту производили вагони којима се опремала Европа и којима се путовало из Београда ка региону, али и европским престоницама. Фабрика је такође била пионир у бившој Југославији и постављала је стандарде. Томе у прилог иде и да је први електронски воз управо произведен у Гоши, чији се рад базира на немачкој техничкој школи, што је само додатна потврда квалитета. 2002. године је успостављен договор са успешном компанијом из Швајцарске Штадлер која је препознала ФШВ „Гоша“ као висококвалитетну фабрику и била изразито заинтересована за улагања.

Фабрика „Гоша“ је основана пре 95 година, тренутно се налази под стечајем и неформални лајт мотив је „Доживети стоту“. Изазови су вишеструки и сложени. Фабрика ради делимичним капацитетом, те је један од изазова да се нађе посла који би се обављао. Са друге стране јавља се проблем и везан за стручни кадар, односно да ће у скоријој будућности постајати мањак високостручног особља који би могао обучавати будуће генерације. Свеукупном стању доприноси и чињеница да се железничка индустрија налажи у веома тешком и изазовном положају.
С тога је неопходнао да се хитно донесе стратешки план који треба да реши два питања- будућност железничке индустрије у Србији и мере које се морају предузети како би ФШВ „Гоша“ опстала.

Гости су истакли аргументе који указују да „Гоша“ има све неопходне елементе, испуњава техничке стандарде и има опрему и да је неопходно преузети све мере да се ФШВ сачува и да опстане без доминирајућег страног фактора.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић је исказао разумевање за изложен проблем и изразио спремност да активно учествује у решавању овог питања. Он је гостима предложио да се , након избора , обрате градоначелнику Смедеревске Паланке и да упуте заједничко писмо министарки Зорани Михајловић, да се њој предочи цео проблем, у циљу налажења решења.

Он је, такође, предложио гостима да сачине план и програм који би се даље потенцијално имплементирао у програм Владе.

Заједнички закључак састанка јесте да је ово питање од велике важности и да је овај састанак само први у низу. Гости су исказали велику захвалност народном посланику Драгомиру Ј. Карићу на врло брзом одговору, спремности да се са њима састане, да њему као успешном привреднику изнесу проблем, као и на спремности да помогне у решавању овог питања.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име