Sastali se predstavnici Srbije i Indonezije: Veliki potencijal za ekonomsku saradnju

0
2087

Srbija i Indonezija imaju veliki potencijal da unaprede ekonomsku saradnju, a Srbija je Indoneziji posebno zahvalna na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu, konstatovano je na sastanku ministra spoljnih poslova Ivice Dačića sa delegacijom indonežanskog Parlamenta.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, ministar Dačić i predstavnici Komisije Parlamenta Indonezije na čelu sa Asrilom Hamzahom Tanđungom, izrazili su zadovoljstvo dobrim odnosima dve zemlje. Indonezija je i do sada, navodi se, uspešno investirala u Srbiju, za šta su primeri fabrika „Indofud“ i kompanija „Etira“, a na sastanku je rečeno da ima dosta potencijala da se ekonomska saradnja unapredi.

Sa delegacijom parlamenta Indonezije sastao se danas i potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević.

Milićević je istakao značaj tradicionalnog prijateljstva i dobrih diplomatskih odnosa Srbije i Indonezije. On se zahvalio, pre svega, na doslednom stavu Republike Indonezije po pitanju statusa Kosova i Metohije, održavanju dobrih međuverskih odnosa, dobroj parlamentarnoj i ekonomskoj saradnji, kao i saradnji u oblasti kulture, pri čemu je istakao da 10 srpskih studenata stipendira Vlada Republike Indonezije.

„Saradnja Srbije i Indonezije je veoma važna i ovaj današnji razgovor je potvrda da ove dve zemlje imaju tradicionalno prijateljske i veoma dobre odnose. Ti odnosi idu jednom uzlaznom putanjom, naravno, postoji prostor za unapređenje saradnje, a to smo konstatovali tokom današnjeg sastanka, i to iz oblasti ekonomije, obrazovanja i kulture. Mi smo kao država i kao parlament posvećeni unapređenju saradnje u tim oblastima“, istakao je potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević.

Potpredsednik Odbora za odbranu, spoljnu politiku i informisanje Republike Indonezije, istakao je da je Srbija veliki prijatelj i partner, da je saradnja dve zemlje veoma dobra, kao i da ima tendenciju za izgradnju još boljih odnosa. Tanđung je takođe istakao značaj sporazuma o bezviznom režimu za nosioce službenih i diplomatskih pasoša i izrazio nadu za primenu istog u što kraćem periodu.

Narodni poslanik i bivši ambasador Srbije u Indoneziji i ambasador još sedam zemalja jugoistočne Azije Jovan Jovanović, objasnio je da je ova saradnja bitna za Srbiju zato što Indonezija u poslednjih 10 godina beleži neverovatan ekonomski porast i da ta činjenica dovoljno govori o bitnoći saradnje sa jednom takvom zemljom.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime