Састали се представници Србије и Индонезије: Велики потенцијал за економску сарадњу

0
2070

Србија и Индонезија имају велики потенцијал да унапреде економску сарадњу, а Србија је Индонезији посебно захвална на подршци суверенитету и територијалном интегритету, констатовано је на састанку министра спољних послова Ивице Дачића са делегацијом индонежанског Парламента.

Како се наводи у саопштењу Министарства спољних послова, министар Дачић и представници Комисије Парламента Индонезије на челу са Асрилом Хамзахом Танђунгом, изразили су задовољство добрим односима две земље. Индонезија је и до сада, наводи се, успешно инвестирала у Србију, за шта су примери фабрика „Индофуд“ и компанија „Етира“, а на састанку је речено да има доста потенцијала да се економска сарадња унапреди.

Са делегацијом парламента Индонезије састао се данас и потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић.

Милићевић је истакао значај традиционалног пријатељства и добрих дипломатских односа Србије и Индонезије. Он се захвалио, пре свега, на доследном ставу Републике Индонезије по питању статуса Косова и Метохије, одржавању добрих међуверских односа, доброј парламентарној и економској сарадњи, као и сарадњи у области културе, при чему је истакао да 10 српских студената стипендира Влада Републике Индонезије.

„Сарадња Србије и Индонезије је веома важна и овај данашњи разговор је потврда да ове две земље имају традиционално пријатељске и веома добре односе. Ти односи иду једном узлазном путањом, наравно, постоји простор за унапређење сарадње, а то смо констатовали током данашњег састанка, и то из области економије, образовања и културе. Ми смо као држава и као парламент посвећени унапређењу сарадње у тим областима“, истакао је потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић.

Потпредседник Одбора за одбрану, спољну политику и информисање Републике Индонезије, истакао је да је Србија велики пријатељ и партнер, да је сарадња две земље веома добра, као и да има тенденцију за изградњу још бољих односа. Танђунг је такође истакао значај споразума о безвизном режиму за носиоце службених и дипломатских пасоша и изразио наду за примену истог у што краћем периоду.

Народни посланик и бивши амбасадор Србије у Индонезији и амбасадор још седам земаља југоисточне Азије Јован Јовановић, објаснио је да је ова сарадња битна за Србију зато што Индонезија у последњих 10 година бележи невероватан економски пораст и да та чињеница довољно говори о битноћи сарадње са једном таквом земљом.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име