Сања Којић: Динар по динар – пластеник

0
2869

Када је Богољуб Карић формирао Покрет СНАГА СРБИЈЕ–БК, једна од првих идеја је била – како да нам село не замре. И понудио је идеју да се на селу формирају породичне фарме. Моја размишљања су усмерена према старачким домаћинствима. Дакле, онима где су млади нашли свију будућност у градовима, а родитељи им остали на селу са хектар или два земљишта. Према неким истраживањима данас имамо на таквим домаћинствима преко миллион људи! Они су, наравном, кадри да себи произведу оно најпотребније. Али, када би неко организовано помагао тим људима, појавили би се и “вишкови” производа. У сваком случају здраве, али не би требало искључити ни могућност органске хране.

За почетак било би довољно оријентисати се само на оне најсиромашније. И нека свака месна заједница у првој години прикупи средства само за по један пластеник, на добром смо путу да остваримо идеју о покрету “породичних фарми”!

И као увек – проблем су средства. Размишљајући о њима, дошла сам на идеју, а зашто не бисмо у све то укључили БК фондацију. Не да она издваја средства, већ да уз њихову асистенцију створимо “хуманитарни покрет” по принципу да сваки цлан ПСС-БК једном годишње уплати само по 100 динара. И, ето пластеника за наша старачка домаћинства,

Математика је једноставна и остварљива. Нека у првој години у овој акцији учествује само половина чланства, ПСС-БК, то је сума од 5 милиона динара. И нека са комплетном опемом сваки пластеник кошта чак и 100.000, у 50 домаћинства би имали по један пластеник.

Наравно, реалнија је идеја да сваки општински одбор, или још боље – свака месна заједница. годишње прикупи само за по један пластеника, јер у ПСС- БК нико не плаћа чланарину, И учинили бисмо велики корак у остварењу Лидерове идеје о малим породичним фармама, зар не ?!

И ту није крај: оваква асоцијација неминовно би се ширила и са онима који би откупљивали произвиоде, прерађивали или износили на пијацу, па би временом то био мали, али корисни бизнис, који би старачким домаћинствима учинио живот лакшим, али и инспирација млађима да не напуштају село!.

Сања Којић,
председник Градског одбора ПСС-БК Суботица

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име