Република Српска обележила празник (фото)

0
1992

Низом манифестација и свечаном академијом у Бања Луци је обележена крсна слава Свети Стефан И 23. рођендан Републике Српске у знак сећања на 9. јануар 1992, када је на Палама проглашена Српска Република Босна и Херцеговина. Председник Републике Српске Милорад Додик тим поводом поновио је да је Република Српска гаранција слободе за српски народ. „Ево нас у дану који славимо као круну своје слободе. Шта би нам био Дан Републике ако не Дан у коме обележавамо жртву коју смо поднели и подносимо за слободу“, рекао је Додик. Додик је захвалио свима који су учествовали у стварању Републике Српске, мајкама које су изгубиле синове, онима који су били рањени, заробљени и мучени.

У храму Светог Спаса у Бања Луци литургију је предводио патријарх српски Иринеј уз саслужење епископа: бањалучког Јефрема, босанско-петровачког Атанасија, зворничко – тузлански Хризостома, шумадијског Јована. Патријарха је испред храма дочекао велики број грађана. У својој беседи патријарх је рекао да нема веће снаге од истине И да се истина не може победити. Рекао је да Република Српска слави Светог Стефана који није пострадао узалуд већ сведочећи истину.

Свечаној академији у Банском двору присуствовали су и председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Жељка Цвијановић, посланици и министри у Влади Српске, те патријарх Иринеј а поздравну беседу одржао је председник Републике Српске Милорад Додик.

У Административном центру владе Републике Српске такодје је одржан свечани пријем којем су присуствовали и изасланик председника Републике Србије Радослав Павловић, министар рада, запошљавнаја, социјалних и борачких питања Владе Србије Александар Вулин, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић као И народни посланик Скупштине Србије Драгомир Ј. Карић.

Република Српска простире се на 24 857 квадратних метара а према подацима последњег пописа из 2013. године има 1 326 991 становника. За опстанак Републике Српске током ратних сукоба деведесетх година страдало је 21 000 бораца. Народна скупштина Републике Српске није престајала са радом ни током ратних сукоба. Српска се састоји од 57 општина и шест градова.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име