Prvoj trubi Guče 2015. tradicionalno dodeljena nagrada Karić fondacije (FOTO-VIDEO)

0
2162

Pobednik, najbolji trubač 55. Dragačevskog sabora trubača u Guči po oceni stručnog žirija je Saša Krstić iz Zagužanja. Tradicionalno, već dugi niz godina „Karić fondacija“ daruje najboljem trubaču statuetu „Dragačevski pobednik“.

Ovogodišnjem pobedniku prvoj trubi Sabora, u ime darodavca, na završnom finalnom takmičenju nagradu, statuetu trubača, uručio je Janićije S. Karić, četvrta generacija porodice Karić u pratnji svog dede, Dragomira J. Karića, narodnog poslanika i braće Konstantina i Aleksandra.

Statueta je replika spomenika Trubaču u centru Guče koji je „Karić fondacija“ izgradila davne 1998. godine. On predstavlja simbol sabora, simbol celog kraja i čuvar je srpske tradicije za budućnost.

Dragomir J. Karić redovan je gost u Guči. U društvu naslednika i predsednika opštine, domaćina Slobodana Jolovića, prošetao je gradskim ulicama, gde je bio pozdravljen od strane velikog broja saboraša.

MIFO2733

Nagrada publike „Zlatna truba“ pripala je Bojanu Krstiću iz Vladičinog Hana; za najbolji orkestar proglašen je Nenad Mladenović iz Vranja, a najizvornije muziciranje prikazao je orkestar „Barka“ iz Knjaževca.

Na finalnom takmičenju nadmetalo se 16 orkestara među kojima su se istakli orkestri Saše Krstića, Siniše Stankovića i Vladimira Ivanovića, Novosadski trubači iz Novog Sada, Ivana Jovanovića iz Užica i gučke Dragačevske trube.

Nakon takmičarskog dela festivala u Guči koncert je održao majstor trube, Dejan Lazarević.

Guča je prestonica trube od 1961. godine, kada je prvi put održan Dragačevski sabor.

Jedan je od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala u Evropi, najznačajnijih kulturno-umetničkih događaja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara. Dragačevski Sabor trubača u Guči nalazi se među 10 najbitnijih muzičkih događaja u svetu.

Tokom saborovanja nastupilo je oko 550 trubača a Gučom je, od 3. avgusta, kada je počeo 55. Sabor trubača, prodefilovalo oko 100.000 saboraša.

Organizatori manifestacije su Centar za kulturu i sport u Guči, Mesna zajednica, pokrovitelji su Vlada Srbije i Opština Lučani, a najveću trubačku feštu pomažu i brojni sponzori.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime