Првој труби Гуче 2015. традиционално додељена награда Карић фондације (ФОТО-ВИДЕО)

0
2177

Победник, најбољи трубач 55. Драгачевског сабора трубача у Гучи по оцени стручног жирија је Саша Крстић из Загужања. Традиционално, већ дуги низ година „Карић фондација“ дарује најбољем трубачу статуету „Драгачевски победник“.

Овогодишњем победнику првој труби Сабора, у име дародавца, на завршном финалном такмичењу награду, статуету трубача, уручио је Јанићије С. Карић, четврта генерација породице Карић у пратњи свог деде, Драгомира Ј. Карића, народног посланика и браће Константина и Александра.

Статуета је реплика споменика Трубачу у центру Гуче који је „Карић фондација“ изградила давне 1998. године. Он представља симбол сабора, симбол целог краја и чувар је српске традиције за будућност.

Драгомир Ј. Карић редован је гост у Гучи. У друштву наследника и председника општине, домаћина Слободана Јоловића, прошетао је градским улицама, где је био поздрављен од стране великог броја сабораша.

MIFO2733

Награда публике „Златна труба“ припала је Бојану Крстићу из Владичиног Хана; за најбољи оркестар проглашен је Ненад Младеновић из Врања, а најизворније музицирање приказао је оркестар „Барка“ из Књажевца.

На финалном такмичењу надметало се 16 оркестара међу којима су се истакли оркестри Саше Крстића, Синише Станковића и Владимира Ивановића, Новосадски трубачи из Новог Сада, Ивана Јовановића из Ужица и гучке Драгачевске трубе.

Након такмичарског дела фестивала у Гучи концерт је одржао мајстор трубе, Дејан Лазаревић.

Гуча је престоница трубе од 1961. године, када је први пут одржан Драгачевски сабор.

Један је од највећих и најпосећенијих музичких фестивала у Европи, најзначајнијих културно-уметничких догађаја аутентичног народног стваралаштва, јединствене музике српских и балканских трубачких оркестара. Драгачевски Сабор трубача у Гучи налази се међу 10 најбитнијих музичких догађаја у свету.

Током саборовања наступило је око 550 трубача а Гучом је, од 3. августа, када је почео 55. Сабор трубача, продефиловало око 100.000 сабораша.

Организатори манифестације су Центар за културу и спорт у Гучи, Месна заједница, покровитељи су Влада Србије и Општина Лучани, а највећу трубачку фешту помажу и бројни спонзори.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име