Prijem povodom Dana pobede (FOTO-VIDEO)

0
2050

Srpski veterani Drugog svetskog rata odlikovani su Jubilarnom medaljom Ruske Federacije povodom 70 godina od pobede nad fašizmom, a u ime predsednika Rusije Vladimira Putina odlikovanja im je lično uručio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

U prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, predstavnika diplomatskog kora i brojnih zvanica, ambasador Ruske Federacije uručio je i Spomen medalju 70 godina pobede u Velikom otadbinskom ratu 1941-1945 Savezu udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), koju je primio predsednik te organizacije Dušan Čukić.

Čepurin je istakao da su čelična volja naših naroda, njihova vera i neustrašivost spasle Evropu i svet od ropstva, a čitave narode od potpunog uništenja.

On je dodao i da je 9. maj veličanstven događaj ne samo 20. veka, već i svetske istorije, zahvalivši prisutnima što nose Georgijevsku traku, traku sećanja i simbol pobede i antifašizma.

„Ona znači plamen i dim, smrt i spasenje“, objasnio je Čepurin.

Ambasador Rusije posebno je zahvalio Srbiji i njenim građanima, koje je nazvao srpskom braćom, što se staraju o spomenicima i grobovima crvenoarmejaca poginulih za naše oslobođenje.

Svečanom prijemu, koji su zajednički organizovale ambasade Ruske Federacije, Belorusije i Azerbejdžana, prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, srpski patrijarh Irinej, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, narodni poslanici među kojima i Draomir J. Karić, predstavnici verskih zajednica, poznate ličnosti iz sveta kulture, sovjetski veterani Drugog svetskog rata.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime